Obesitas: sporten nu het nog kan

Extreem overgewicht, of obesitas, is een steeds groter probleem in ons land. In de provincie Utrecht is dat niet anders.

In probleemwijken zoals Zuilen is er al een speciaal programma opgestart door de gemeente om te dikke kinderen in beweging te krijgen. Maar in heel Utrecht zijn de kinderen te dik. Gemiddeld zestien procent van de kinderen tussen de vijf en veertien jaar heeft overgewicht in onze provincie.

In Zuilen-Noord/Oost ligt dat aantal aanzienlijk hoger. Dertig procent van de kinderen kampt hier met een paar pondjes te veel. Natuurlijk is er de mogelijkheid om een kind met overgewicht op te geven voor ‘Help! Mijn kind is te dik!’. Maar je kunt ook deze tips volgen en erger voorkomen.

Sporten. Laat het kind zelf een sport kiezen die hij of zij leuk vind. Een sport met teamverband is ideaal, omdat je meteen een stok achter de deur hebt: Het is minder makkelijk om af te zeggen, omdat het hele team er onder lijdt.

Wii-fit. Heb je een kind dat niet van buitenspelen of sporten houdt? Overweeg dan de aanschaf van een Wii-fit. Dit apparaat laat kinderen spelenderwijs in beweging komen. Voor je het weet staat je kleintje een halfuur met plezier te zweten!

Eten. Leg aan een kind uit waarom bepaald eten goed of slecht voor hem of haar is. Zo maak je het onderwerp bespreekbaar en het is voor het kind ineens duidelijk waarom een frietje ervoor zorgt dat er ‘lovehandles’ ontstaan. Ook fruit wordt ineens een stuk aantrekkelijker.

Kijk voor meer gezonde tips over eten op de website van het voedingscentrum.

Eén gedachte over “Obesitas: sporten nu het nog kan

  • 18 juni, 2013 om 10:58
    Permalink

    Toen ik nog in het WKZ werkte kwam daar een keer een gezin binnen met een veel te dik kind. Dit kind greep een grote zak chips uit het rek en kreeg het meteen doodleuk mee van de ouders. Sommige mensen willen het ook gewoon niet onder ogen zien -.-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.