Vervuilende auto’s weg uit de binnenstad: Utrecht trekt de grens

milieuzone UtrechtDe lucht in Utrecht moet schoner. De gemeente Utrecht moet in 2015 aan Europese regels voldoen en is daarom van plan om auto’s met een bepaalde uitstoot te weren uit het centrum. Op dit moment is het alleen voor schone vrachtauto’s toegestaan om de Utrechtse milieuzone in te rijden. Automobilisten krijgen straks  misschien met hetzelfde te maken.

Voor de Utrechtse automobilist is de milieuzone nu nog een vaag gebied. De gemeente heeft op haar website een pagina waar de huidig milieuzone, geldend voor vrachtauto’s, wordt toegelicht. De huidige milieuzone in Utrecht geldt al sinds 1 juli 2007. Sinds die datum mogen alleen nog maar schone vrachtauto’s onbeperkt de milieuzone in rijden. De gemeente heeft er destijds voor gekozen om de gehele binnenstad, het stationsgebied, de Jaarbeurs en enkele aangrenzende wegen als milieuzone te laten gelden.

Mochten de plannen definitief worden, dan mag je met je vervuilende auto deze zone niet meer betreden. Of deze zone uitgebreid of aangepast wordt is nog niet bekend. De website autoverbod.nl heeft een handige tool ontwikkeld waar je aan de hand van je kenteken kunt checken of jouw auto straks verboden is in de binnenstad van Utrecht.

Als je binnen de milieuzone woont en een vervuilende auto hebt, dan is de gemeente van plan om een compensatie aan te bieden. Kies je ervoor om je auto te houden – en dus buiten de milieuzone te houden – dan wil de gemeente een vergoeding van €500 euro bieden. Kies je ervoor om je auto naar de sloop te brengen, en te investeren in een nieuwe en schonere auto, dan wil de gemeente een bijdrage van €1250 leveren aan de aanschaf van je schone bolide. Misbruik maken van deze regeling (nu een oude auto kopen, deze weg doen en €1250 subsidie ontvangen) lijkt gemakkelijk, maar volgens GroenLinks-raadslid Peter van Corler zal dit wel meevallen: “Natuurlijk zijn er altijd mensen die voordeel proberen te halen uit een dergelijke regeling. Ik denk echter niet dat het zo hard zal lopen. Er zal wel rekening mee moeten worden gehouden.”

CampusBlog hoort graag wat jij van de plannen van de gemeente vindt. Reageer per direct!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.