Watertoren Utrecht Amsterdamsestraatweg

Park in Utrecht
Park in Utrecht

Nederland kent veel verschillende watertorens. Alleen Utrecht heeft er al zeven, maar wat is eigenlijk de huidige functie van die torens?

In de zeventiende eeuw werden er watertorens gebouwd in heel Nederland en in de rest van de wereld. De eerste watertoren is gebouwd in Den Helder in 1856. In 2013 zijn er nog zo’n 170 torens functioneel als watertoren. In de hoogtijdagen was dit 260 watertorens. Een watertoren had als originele functie om water omhoog te pompen en boven in de kuip te verzamelen. Vanaf dit punt kon met gelijke druk het water verspreid worden aan bewoners van een stad.

Tegenwoordig hebben veel watertorens geen functie meer als watertoren, maar een hele andere functie. De Koperen Hoogte, bij zwolle is omgebouwd tot een vier sterren hotel. En de watertoren op het Utrechtse industrieterrein Rotsoord wordt omgebouwd tot werkplekken voor ZZP’ers. In Londen is een watertoren omgebouwd tot een zeer luxe huis.

Wil je zelf in een watertoren wonen? Dan zijn er wel een aantal zaken waar je goed rekening mee moeten houden. Veel watertorens zijn inmiddels geregistreerd als Nationaal Monument en dit houdt in dat je niet zomaar iets aan je woning drastisch kunt gaan aanpassen. Daarnaast moet je ook een aardige zak geld meenemen. Voor een ‘simpele watertoren’ betaal je al gauw 500.000 euro of meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.