Kapotte klokken en rammelende radio’s

6008581042_4534837d41_bEen trui met mottengaten erin, een kapotte kookplaat of een niet werkend antiek broodrooster. Wat het probleem ook is, de vrijwilligers van het Repair Café gebruiken hun gouden handjes om het voor je op te lossen. Gratis, welteverstaan. Goed voor de portemonnee dus, maar vooral heel goed voor het milieu.

Hoe zit dat precies? Voor bijna elk apparaat dat weggegooid wordt, wordt eenzelfde, nieuwe versie van het apparaat gekocht. Het maken hiervan kost veel energie, zo’n 10 kWh per kilo. Bij complexe apparaten (zoals een computer) kost dit zelfs 30 kWh per kilo apparaat. Door het oude, kapotte apparaat te laten repareren hoeft er geen nieuw apparaat te worden gekocht, waardoor er energie bespaard blijft.

Volgens Gijs de Boer, initiatiefnemer van het Repair Café in Utrecht, scheelt één goedbezocht Repair Café 5380 kWh. Dat is gelijk aan de totale energie die een persoon uit Nederland gebruikt in anderhalve maand tijd. Met deze energie zou iemand dus bijvoorbeeld zes weken lang kunnen koken, wassen, autorijden, het huis verwarmen en televisie kijken.

Het Repair Café maakt niet alleen een verschil in energieverbruik, maar zorgt ook voor minder broeikasgassen. Zo bespaart een goedbezocht Repair Café ongeveer een ton CO2-uitstoot. Dit is vijf tot tien procent van wat één Nederlander uitstoot per jaar.

2 gedachten over “Kapotte klokken en rammelende radio’s

  • 18 juni, 2013 om 10:03
    Permalink

    Inderdaad, wat een mega goed idee. Dit is zeker iets om in het achterhoofd te houden voor als er iets kapot is.

  • 18 juni, 2013 om 00:15
    Permalink

    Wat een top concept, ik ga er gelijk heen met mijn scheerapparaat die het al drie jaar niet meer doet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.