1500 vluchtelingenstudenten melden in 2012 bij het UAF aan

Afgestudeerde vluchtelingen (foto UAF)
Afgestudeerde vluchtelingen (foto UAF)

De stichting voor vluchtelingenstudenten UAF in Utrecht bestaat al 65 jaar. Velen Nederlanders kennen deze organisatie nauwelijks of helemaal niet. Het UAF is voor duizenden vluchtelingen in Nederland hun redding om een opleiding te kunnen volgen. “Zonder de steun van deze organisatie kan deze groep geen opleiding volgen”, zegt Mardjan Seighali, directeur van de stichting voor vluchteling studenten.

Elk jaar melden meer dan duizend vluchtelingen of asielzoekers bij het UAF aan. Van deze groep, beginnen jaarlijks honderden een studie bij een mbo, hbo of een universitaire instelling.

Vorig jaar klopten 1500 vluchtelingen aan bij de deur van het UAF. In haar jaarverslag van 2012, meldde de stichting dat 800 vluchtelingen begonnen met de voorbereiding van een studie. In hetzelfde jaar, 202 vluchteling studenten maakten hun studie met succes af. Tegelijkertijd ondersteunde het UAF 454 afgestudeerde vluchtelingen om een baan te vinden.

Bij de vluchtelingen zijn informatica en techniek de populairste studies (27%), gevolgd door zorg en welzijn (26%) en economie (23%) staat op de derde plaats.

De grootste groep vluchtelingen die vorig jaar een studie begon kwam uit Iran (181 studenten) gevolgd door Irak (148 studenten) en Afghanistan (57 studenten). Wat betreft Afrika vormden Eritrea (41), Somalië (27), Oeganda (20), Soedan (17) en Congo de top 5.

Of je een verblijfsvergunning hebt of niet, je kan als vluchteling een studiebeurs en een ondersteuning bij het UAF krijgen. Deze stichting heeft eigen eisen opgesteld om vluchtelingen en asielzoekers als cliënten te accepteren. Voor een asielzoeker geldt de volgende procedure: voordat de persoon als cliënt wordt aangenomen, gaat het UAF op basis van eigen regels de interviews van de asielzoeker bij de IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) analyseren om te bepalen of de persoon een echt vluchteling is of niet. Wanneer de persoon wordt geaccepteerd, dan gaat hij Nederlands taallessen volgen bij de dichtstbijzijnde school van zijn woonplaats. Een Nederlands diploma als tweede taal programma II, is vereist om toegelaten te worden tot een hbo of een wo-opleiding.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.