Amerikaanse klassiekers tijdens Oldtimerdag Vianen

De Apache truck mag niet ontbreken.
De Apache truck mag niet ontbreken.

Het is ieder jaar een groot feest in Vianen als oldtimers van heinde en verre naar het dorpje onder de rook van Utrecht komen. Van een enorme Rolls Royce uit de jaren ’20 tot een nu al klassieke Mercedes-Benz uit de jaren ’80 van de vorige eeuw. Dit jaar is het thema ‘Rock ’n Roll’, waardoor het dorpsplein vol met Amerikaanse klassiekers staat.

We zijn aanwezig op de zomerse Oldtimerdag in Vianen. Het thema is goed opgezet: er staat een ouderwets New Yorkse ‘hotdogstand’, Elvis komt optreden en de band Crazy Cadillac covert een aantal Amerikaanse muziekklassiekers. Aan Amerikaanse auto’s geen gebrek. Van Studebakers tot Cadillacs van alle jaren en zelfs een heuse Deusenberg.

http://www.youtube.com/watch?v=3XyF_FkdbPA&feature=youtu.be

Geschiedenis

Al 26 jaar vindt de oldtimerdag van Vianen plaats op de zaterdag van de maand juni. Ruim driehonderd auto’s, motoren en Vracht-, leger- en brandweervoertuigen komen naar het ruim 750 jaar oude plaatsje, om bekeken en bewonderd te worden, en om mee te doen aan de toertocht.

In 1987 organiseerde Vianen onder leiding van vier enthousiaste plaatsgenoten voor de eerste keer de oldtimerdag. Toen was de dag nog onderdeel van het historisch stadsfeest. Inmiddels bestaat het stadsfeest niet meer, maar bestaat de oldtimerdag nog steeds. De reacties op de eerste oldtimerdag waren zo positief, dat werd besloten om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, en met succes. Elk jaar heeft een ander thema. Variërend van Frankrijk tot Rock ’n Roll.

Het eerste jaar kwamen ruim 70 oldtimers af op het evenement. Na vijf jaar waren dat er al 235. Dat aantal is uitgegroeid tot meer dan 300 voertuigen per jaar. Meer passen er ook niet in het centrum van Vianen in verband met de beschikbare parkeerruimte.

De oldtimerdag is uitgegroeid tot het grootste ‘rijdende automuseum’ van Nederland. De dag trekt tegenwoordig zelfs mensen uit het buitenland aan die hun auto laten zien en meerijden met de toertocht.

Tekst: Chris Dunnink en Maic Oudejans, video: Chris Dunnink en Maic Oudejans

3 gedachten over “Amerikaanse klassiekers tijdens Oldtimerdag Vianen

 • 19 juni, 2013 om 17:02
  Permalink

  Ik heb normaal gesproken niks met auto’s, maar dit ziet er wel gaaf uit zeg!

 • 19 juni, 2013 om 15:55
  Permalink

  Was het maar zo’n feest! Helaas niet, de dag duurde langer dan wij er konden zijn ..

 • 19 juni, 2013 om 13:20
  Permalink

  Toffe bakken die auto’s. Konden jullie niet een stuk meerijden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.