Botanische Tuinen in Utrecht vier eeuwen oud

De Botanische Tuinen

Maar weinig studenten weten de Botanische Tuinen te vinden, terwijl die op minder dan drie minuten lopen zijn, van zowel van de universiteit als de hogeschool. Op De Uithof, ten oosten van de Domstad. Dat de tuinen al bijna vier eeuwen oud zijn en de meest exotische planten herbergen weet niet iedereen. Een geschiedenis van de mooiste tuinen van Utrecht.

De eerste planten werden in 1639 in de grond gepoot, voor de Utrechtse universiteit. Medicijnstudenten kregen er les en konden zich daardoor verdiepen in de medicinale werking van planten. Geen enkele biologiestudent te vinden, want biologie was iets dat nog niet bestond.

In de loop der jaren werden de tuinen uitgebreid met een oranjerie (een gebouw waar men ’s winters de planten bewaart, die ’s zomers buiten staan) en bijna een eeuw later, in 1726, werd ook een verwarmde kas voor tropische planten gebouwd.

sfeerimpressie van de tuinen op een zomerse dag:

http://www.youtube.com/watch?v=7z2O0-MFa-0

Hoewel de tuinen toen nog lang niet zo groot waren als dat ze nu zijn, waren ze wel belangrijk voor de plantkunde in Nederland. De tuin was in het begin 1 hectare groot met ongeveer 650 soorten bloemen en planten. Tegenwoordig zijn de tuinen zo’n zeven hectare groot. Dat zijn ruim tien voetbalvelden bij elkaar. De tuin kon ook niet groter, daar ze gevestigd waren aan de Nieuwegracht. Pas eind vorige eeuw kwam daar verandering in.

Nadat de steeds groeiende collectie van de universiteit op steeds meer verschillende plekken terecht kwam, werden de botanische tuinen uiteindelijk gecentreerd rondom Fort Hoofddijk. Dat is waar de tuinen op dit moment te bewonderen zijn, want naast de wetenschappelijke functie die de tuinen heeft, is het ook een zogenoemde museumtuin. Het is toegankelijk voor publiek en gratis voor studenten.

Tekst, foto & video: Chris Dunnink

Eén gedachte over “Botanische Tuinen in Utrecht vier eeuwen oud

  • 26 juni, 2013 om 13:27
    Permalink

    De Botanische Tuinen in Utrecht is bijna vier eeuwen oud maar veel studenten op de Uithof weten niet waar het is. Dat vind ik een beetje raar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.