De achtergrond van voetbalclub vv RUC

Voetbalclub vv RUC uit Lunetten is definitief failliet. Het laatste jaar bestond er al twijfel over het voortbestaan van de club.

Vv RUC had namelijk financiële problemen en er verdwenen veel jeugdteams. Daarnaast trok de hoofdsponsor van de vereniging zich terug. Vanaf december 2012 werd de club zelfs gesponsord door Kim Holland (bekijk hier een ietwat pikant filmpje), maar ook die hulp mocht niet baten. 22 mei 2013 werd het definitieve einde van de club bekend gemaakt.

73 jaar eerder, in 1940, zag de club het levenslicht. Twee andere voetbalclubs (A&vv Tierde Raven en de USCL – Utrechtse Sport Club Lunetten) hadden niet genoeg leden om een zelfstandige vereniging op te zetten. Uit deze clubs ontstond toen de Voetbal Vereniging Raven USCL Combinatie: vv RUC.

Vv RUC is sindsdien een echte volksclub. Een club waar actief vv RUC-lid Bertus Jansen van Jorksveld zijn hart aan heeft verloren. Hij vind het dan ook vreselijk dat zijn club niet langer kan bestaan. Bertus is namelijk al sinds de oprichting van RUC lid. En Bertus is niet zomaar een lid. Hij heeft zich zo intensief ingezet voor de club dat hij in 2011 zijn eigen ‘Bertusplein’ kreeg, op het plein vóór de kantine van vv RUC.

Actief vv RUC lid Bertus met zijn eigen 'Bertusplein'
Actief vv RUC lid Bertus met zijn eigen ‘Bertusplein’

Volgens Bertus is de club uiteindelijk aan zijn einde gekomen door een terugloop van leden. Ook ontbrak het bij sommige teams aan mentaliteit. “Veel mensen dachten dat het voetballen gratis was en betaalden geen contributie of boetes meer. Sommigen kwamen ook maar wanneer ze wilden. Dat kán dus helemaal niet. Voetbal is een teamsport. Je geeft jezelf op en dan móét je er ook zijn. Hoe dan ook.”

In CampusTalk blikt Bertus terug op zijn tijd bij vv RUC.

Bekijk hieronder een filmpje van vv RUC in betere tijden.

2 gedachten over “De achtergrond van voetbalclub vv RUC

  • 19 juni, 2013 om 19:07
    Permalink

    Zonde dat een club als VV Ruc failliet is gegaan. Een stukje geschiedenis van Utrecht Lunetten gaat hiermee verloren, jammer.

  • 19 juni, 2013 om 19:07
    Permalink

    Altijd triest als een club failliet gaat. Zeker voor echte clubmensen als Bertus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.