De ‘betrapt-op-cannabis’ top vijf

Hoewel cannabis niet de eerste drug is waar men aan denkt bij het horen van doping, zijn er genoeg gevallen om een top 5 te maken van spraakmakende incidenten. 

 

 

5. Mark Noë
‘Wie wordt er nou een betere hockeyer van een joint?’, vroeg Mark Noë zich hardop af in een interview dat hij gaf aan hockey.nl. De hockeyer speelde in het seizoen 2010/2011 voor SCHC toen hij met een aantal vrienden een biertje ging drinken. Toen iemand hem een joint aanbood besloot Noë een trekje te nemen. Twee dagen later liep hij tegen de lamp. Bij een dopingcontrole na afloop van een wedstrijd van SCHC was Noë één van de spelers die een plas in moest leveren. Aanvankelijk kreeg hij een jaar schorsing. Die straf werd later teruggedraaid tot drie maanden.

 

 

4. Fabien Barthez en Bernard Lama
De twee Franse keepers concurreerden met elkaar om de positie van eerste keeper bij de nationale ploeg. Toen Barthez in 1996 betrapt werd op het gebruik van cannabis, verloor hij de strijd om een basisplek bij het EK van 1996 aan Lama. Diezelfde Lama werd in februari 1997 betrapt op cannabis, waarna Barthez het stokje als eerste keeper overnam. Met de kale doelman nuchter in het doel werd Frankrijk Europees –en wereldkampioen.

 

 

 

3. Co Stompe
Begin 2001 werd bekend dat darter Co Stompé een schorsing van twee maanden kreeg omdat bij een dopingcontrole cannabis was aangetroffen. Stompé gaf toe een paar trekjes genomen te hebben op een feestje. In een gesprek met de Volkskrant vertelde de darter zich niet zo druk te maken over de hele affaire. Misschien wat gezeur op de tram, meer niet.

 

 

2. Purrel Fränkel
In 2009 werd De Graafschap-verdediger Purrel Fränkel een maand geschorst nadat hij na afloop van de wedstrijd tussen De Graafschap en Ajax bij een dopingcontrole positief bevonden werd op cannabisgebruik. Fränkel verklaarde zich nooit met middelen bezig heeft gehouden die zijn prestaties zouden moeten bevorderen. Hij gaf toe dat hij enkele dagen voor de wedstrijd met een paar vrienden een joint te hebben gerookt. Hij was zich er niet van bewust dat dit een verboden en stimuleren middel was.

 

 

1. Michael Phelps
In februari 2009 werd de ‘grootste Olympiër alle tijden’ voor drie maanden geschorst toen een foto van Phelps met een waterpijp in de hand opdook in de media. Phelps gaf toe dat hij het was en bood zijn excuses aan. Behalve de drie maanden schorsing keerden enkele sponsors, waaronder Kellogs, de zwemmer de rug toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.