De geschiedenis van de dance muziek

dance25 jaar geleden hadden wij in Nederlands nog niet veel kaas gegeten van de dance muziek. Sterker nog, we kenden het niet en moesten er eigenlijk ook niks van weten. Tot in 1988 deze muziekstroom de Atlantische Oceaan overstak en voet aan Nederlandse bodem zette. De Amerikaanse muziekstroom was niet meteen razend populair in Nederland. De mensen hadden even de tijd nodig om er aan te wennen.

Na een tijdje wordt de muziekstroom razend populair. Iedereen ging los op de heftige en snelle beats van de dance muziek. Discotheken waren al snel gevuld als er die avond dance muziek op het programma stond. Ook illegale dance feesten komen eind jaren tachtig steeds meer in opmars. In oude loodsen en op afgelegen industrieterreinen werden dit soort feesten illegaal gehouden.

is dance muziek één van de grootste en belangrijkste export producten van Nederland. De Beste dj’s van de wereld hebben hun eerste plaatjes gedraaid op Nederlandse zolderkamertjes. Armin van Buuren en dj Tiësto zijn Nederlandse dj’s die meedraaien in de top. Over de hele wereld hebben ze fans en draaien ze in de grootste zalen en stadions. In de afgelopen 25 jaar is ons kleine kikkerlandje flink gegroeid als het gaat om de dance muziek. Eerst liepen we achter de horde aan, nu zijn we koploper in deze muziekstroom. Elk jaar is er het Amsterdam Dance Event. Bekende dj’s van over de hele wereld komen dan naar Amsterdam om te draaien en alle grote producenten komen kijken wat er op dance gebied te investeren valt. En voor het publiek is het natuurlijk een groot spektakel en een week helemaal uit je dak gaan op de muziek van de beste dj’s ter wereld. Nu kunnen we de elektronische muziek niet meer wegdenken in ons uitgaansleven en dus ook niet in het Utrechtse uitgaansleven zijn er volop feestjes waar elektronische muziek wordt gedraaid. Wilt u weten wat er in welke club in utrecht te doen is, check dan de party agenda.

Dat er ook een keerzijde aan de opmars van de dance muziek is, wordt uitgelegd in het Televisie programma ‘Andere Tijden’  van de NTR en VPRO. Wilt u de uitzending terug zien? Klik dan hier 

2 gedachten over “De geschiedenis van de dance muziek

  • 19 juni, 2013 om 17:24
    Permalink

    Welke artiesten/dj’s maakten de dancemuziek van 1988?

  • 19 juni, 2013 om 17:04
    Permalink

    Grappig om te zien hoe dit zich heeft ontwikkeld! Zou de populariteit van dance/techno ook samenhangen met het gebruik van xtc onder jongeren? Daar ben ik wel heel benieuwd naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.