De mislukking van NFL Europe

942221_503396663061089_512966117_n

Wat in de Verenigde Staten kan, moet in Europa ook kunnen. Dit moet de NFL gedacht hebben toen zij in 1991 met veel bombarie de NFL Europe oprichtte. In Barcelona, London, Amsterdam, Frankfurt, Düsseldorf en Edinburgh werden American Footballteams uit de grond gestampt. De winnaar mocht zich kronen tot winnaar van de World Bowl. De equivalent van de Amerikaanse Super Bowl.

Het liep anders. Binnen een paar jaar verdwenen de teams uit Spanje, Schotland en Engeland. De sport sloeg totaal niet aan. Het probleem was dat de Europeanen niet warm liepen met de in hun ogen nieuwe sport. “De Engelsen vonden het een variant op voetbal of rugby en Catalanen (Barcelona, red.) hebben historisch gezien geen Amerikaanse achtergrond”, aldus voormalig marketing directeur van de Amsterdam Admirals en oud-commentator van de NOS Henny Beijer.

Duitsland had dat echter wel. Volgens Beijer had dat te maken met de historische achtergrond van onze oosterburen. “In de jaren na de oorlog verbleven veel Amerikaanse militairen, maar ook bedienend personeel, op verschillende basissen door het land. Zij namen de Amerikaanse cultuur mee en hebben de sport geïntroduceerd. In de andere Europese landen was historisch gezien geen Amerikaanse achtergrond.”

De Amerikanen hadden het idee dat de nieuwe competitie een flinke winstmaker kon zijn en waren ook wel bereid om daarin te investeren. Maar aan het eind van de rit was het Duitsland dat voor de winst zorgde. “En toen was de NFL weer terug bij af, want voor de invoering was het in Duitsland al een grote sport en dat is het nu nog steeds.”

In 2007 viel het grootsopgerichte project definitief. De Amsterdam Admirals stopte als laatst overgebleven niet-Duitse club en dat was voor de NFL het teken om de stekker uit de competitie te trekken. Zij wilden geen Duitse competitie. Op dit moment is het American Football bij onze oosterburen nog steeds populair met als resultaat dat Duitse spelers slagen in de Verenigde Staten. Zo werd Björn Werner in de afgelopen draft in de eerste ronde gekozen door de Indianapolis Colts. Hoe het ervoor staat met American Football in Nederland is te zien in CampusCam.

Amsterdam Admirals winnen in 2005 voor de eerste en laatste keer de World Bowl

Tekst: Tim Toet Foto: Utrecht Dominators

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.