Drie toptips tegen aftakeling

oudere sport blog

Oké vooruit, deze post bevat geen gouden dieetadvies waardoor je met gemak de 100 haalt of het recept voor een levenselixer dat je cellen verjongt. Het bevat wel een aantal belangrijke tips over hoe je fit kan blijven naarmate je ouder wordt. Jeanne Gootzen van de GG&GD Utrecht vertelt: 

1. “De belangrijkste tip die ik ouderen mee wil geven is: Doe aan krachttraining. Het zal veel mensen verbazen, maar dit is nog veel belangrijker dan conditietraining. En dat trainen kan al met kleine dingen, zoals het optillen van een halve pond suiker of met het aanschaffen van kleine gewichtjes. Als je je kracht behoudt – met name in je benen – helpt dit je mobiel te blijven. Hierdoor blijven ouderen langer zelfredzaam, iets waar veel van hen grote waarde aan hechten. Sterke spieren helpen ook bij het bewaren van het evenwicht, dit helpt met name veel valongelukken voorkomen.”

2. “Verwerk het bewegen zoveel mogelijk in je dagelijkse bezigheden. Ga iedere dag een stukje fietsen of loop een blokje om. En doe dit dan samen met de buurvrouw, zodat je iemand hebt met wie je kan bewegen. Of kijk Nederland in Beweging. Zijn de oefeningen te moeilijk staand? Probeer het dan zittend.”

Geen zin in NL in Beweging? Pak dan wat vaker de trap! In Stockholm bedachten wetenschappers een manier om het nemen van de trap aantrekkelijker te maken.

3. “Ten slotte: zoek iets dat je leuk vindt, veel ouderen gaan bijvoorbeeld op volksdansen. Als je iets hebt wat je leuk vindt, blijf je het ook doen.”

5 gedachten over “Drie toptips tegen aftakeling

 • 19 juni, 2013 om 17:57
  Permalink

  Bewegen, dat is erg belangrijk voor ouderen. Goed initiatief!

 • 19 juni, 2013 om 17:52
  Permalink

  Een beetje krachttraining kan voor niemand kwaad als je het mij vraagt.

 • 19 juni, 2013 om 17:44
  Permalink

  Leuke roltrap, jeetje!

 • 19 juni, 2013 om 17:00
  Permalink

  Echt super leuk gevonden dit!

 • 19 juni, 2013 om 16:58
  Permalink

  Wat grappig, die trap! Creatieve oplossing die echt werkt. Ik zou de roltrap in ieder geval links laten liggen met zo’n leuk alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.