Echte mannen leunen

Mannen leunen 2

Het viel NRC-fotograaf Peter de Krom op dat mannen graag met hun voet op een bepaald object leunen. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Volgens oefentherapeute Jet Derks heeft het in ieder geval te maken met het ontlasten van het andere been. 

Jet Derks is oefentherapeut Cesar bij Praktijk Zuilen en gespecialiseerd in houdingen. “Ik denk dat de meeste mannen onbewust hun voet ergens neerzetten, simpelweg omdat het ontspant. Door je ene voet ergens op te zetten ontlast je dat been even.” Daarbij is het goed voor de onderrug. “Vaak leunen mannen ook nog naar voren door hun handen op de knie te zetten. Hierdoor hoeven ze hun rug niet te dragen.” Een verklaring voor waarom alleen mannen dit gedrag vertonen heeft Derks niet. “Voor vrouwen zou het ook goed zijn om af en toe even ergens op te leunen.”

Ook bioloog Midas Dekkers heeft niet gelijk een verklaring. “Het heeft ongetwijfeld iets te maken met een soort machtsvertoon en het tonen van je mannelijkheid. Je zag bij oude familieportretten de pater familias ook altijd met zijn voet op een krukje leunen. En ook jagers plaatste altijd trots hun voet op het geschoten wild. Maar ik heb hier geen onderzoek naar gedaan, dus het blijft helaas bij borrelpraat.”

Een rondje langs sociologen en biologen van de Universiteit Utrecht levert ook geen verklaring op. De sociologen houden het bij de fysieke reden. Wat denk jij? Zit er meer achter dan alleen ontspanning?

3 gedachten over “Echte mannen leunen

 • 8 juli, 2013 om 14:18
  Permalink

  Onze hond zet altijd zijn poot op een nieuw verworven kluif, bal, beest. Dat is bezitterigheid en handig bij het kluiven. Dus ik kan me voorstellen dat die redenering van Midas Dekkers het meest in aanmerking komt voor nader onderzoek..

 • 19 juni, 2013 om 23:15
  Permalink

  Soms merk ik het ook bij mijzelf als ik ergens sta te wachten. Toch wel interessant als je hierover na gaat denken.

 • 19 juni, 2013 om 18:01
  Permalink

  Dit is me ook al opgevallen, erg interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.