Golf in het klein: pitch en putt

8598082425_0218f4f99d_o

Iedereen kent golf wel. Eindeloos met een club tegen een balletje slaan, van grasveld tot zandduin, tot je in de buurt bent van de ‘green’, waar je het balletje dan eindelijk in een gat mag mikken. Toch is het een mondiale sport die zeer serieus wordt genomen. Maar sinds kort is daar een variant op.

In Ierland hebben ze, al in de jaren ’40 van de vorige eeuw, iets bedacht op die enorme afstanden die je moet afleggen met golf. Namelijk een variant, of eigenlijk een versimpelde recreantenvorm van golf: pitch en putt. Het is een sport voor mensen die niet eerst een golfvaardigheidsbewijs willen halen, maar meteen de baan op willen. Daarbij komt dat de pitch en puttbaan ongeveer dertig tot negentig meter lang is, in tegenstelling tot het ‘echte’ golf. En omdat het zo’n relatief korte afstand is, heb je bij pitch en putt slechts twee clubs nodig. Een voor het pitchen, de lange slag, en een voor het putten, het mikken op de hole, van dichtbij.

Golf, maar dan op veel kleinere veldjes en zonder elitair geneuzel.
Golf, maar dan op veel kleinere veldjes en zonder elitair geneuzel.

En dat spreekt zeker de laatste tien, vijftien jaar veel mensen aan: er is in 2009 een internationale federatie opgestart en in landen als Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Australië zijn nationale bonden opgestart. Ook in Nederland is de sport groeiende in populariteit: in ons land zijn de afgelopen 15 jaar 24 pitch en puttbanen aangelegd. Hoewel de sport in veel landen erg serieus wordt genomen, komt de populariteit van de sport in Nederland vooral door recreanten. De pitch en puttbanen in Nederland zijn voornamelijk bezet door groepen met een arrangement of dagjesmensen. Slechts een kleine groep mensen gaat pitch en putten om te oefenen voor het ‘echte’ golfen. Maar dat is nu juist de kracht van het spelletje: lekker simpel en je bent met één keer slaan bij de green.

Hier kun je online ‘pitch en putten’, kijk voor uzelf of u het iets vindt.

Foto’s: Flickr, tekst: Chris Dunnink

4 gedachten over “Golf in het klein: pitch en putt

 • 19 juni, 2013 om 17:42
  Permalink

  Ik ook Tim Toet, zullen we samen?

 • 19 juni, 2013 om 17:35
  Permalink

  Dit wil ik ook doen

 • 19 juni, 2013 om 17:06
  Permalink

  Grappige middenweg tussen het echte golf en midget golf. Veel positieve verhalen over gehoord, denk dat ik het zelf ook maar eens ga uitproberen!

 • 19 juni, 2013 om 17:06
  Permalink

  Bijzondere variant van golf. Interessant dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.