Hoe hou ik mijn kind van de alcohol? Vier tips

alcohol ouders blog

Jongeren en alcoholgebruik, het blijft lastig. Hoe voorkom je als ouder dat je kind zich ieder weekend klem zuipt? Wij zetten vier tips op een rijtje.

 

 

 

 

1. Stel op tijd regels

Het helpt als u – voordat uw kind alcohol wil proeven en drinken- de regel stelt ‘geen alcohol tot 16 jaar’. U heeft dan de meeste kans om het startmoment uit te stellen. Kinderen beginnen vaak al op 11- 12 jarige leeftijd met het uitproberen van alcohol. Maak de regel voor die tijd duidelijk aan uw kind.

2. Thuis alvast leren wennen aan alcohol? Beter van niet

Veel ouders kiezen ervoor om kinderen thuis aan alcohol te laten wennen. Af en toe een slokje proeven of een glas tijdens de feestdagen, verjaardagen of in het weekend. Een veel gehoorde opmerking van ouders is ‘beter thuis waar ik er controle op heb, dan buiten de deur’. Toch kunt u dit beter uitstellen tot tenminste 16 jaar. Voor die tijd geeft u met het thuis ‘leren drinken’ het signaal af dat u alcoholgebruik op deze leeftijd goed vindt. Voor kinderen werkt een duidelijke regel beter. Geen alcohol tot 16 jaar, thuis niet èn buitenshuis niet.

3. Bespreek consequenties

Een kind verwacht bij het niet opvolgen van een regel dat het gevolgen heeft. Het kan uw kind motiveren de eerste keer drinken uit te stellen. Ook kan een kind er gebruik van maken als anderen hem proberen over te halen. Hij/zij kan bijvoorbeeld zeggen ‘nee joh, van mijn ouders mag ik een week niet op de computer als ik alcohol drink’.

4. Informeer bij uw kind

Het is belangrijk u niet te laten verrassen door uw kind. Veel ouders blijken niet te weten dat hun kind al drinkt. Het gaat niet om het kind van kennissen, dat bij feestjes wat mag meedrinken. Vraag het zelf aan uw kind. Uw regels over alcohol kunt u ook het beste zelf duidelijk maken aan uw kind.

4 gedachten over “Hoe hou ik mijn kind van de alcohol? Vier tips

 • 19 juni, 2013 om 23:11
  Permalink

  Het plan is goed, al denk ik wel dat het tegenwoordig niet zo makkelijk is om kinderen ervan af te houden.

 • 19 juni, 2013 om 17:59
  Permalink

  Goed plan. Die kinderen grijpen steeds jonger naar de alcohol en die verantwoordelijkheid ligt deels bij de ouders en de opvoeding!!

 • 19 juni, 2013 om 17:41
  Permalink

  Wauw dit is echt nuttig als ik ooit kinderen krijg

 • 19 juni, 2013 om 17:16
  Permalink

  Ik weet het niet hoor, die regeltjes kunnen ook averechts werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.