Lacrosse. La-wat?

283414_614316015248718_624221730_nLacrosse, totaal onbekend in Nederland, maar in Noord-Amerika een erkende zomersport. Maar ook in de provincie Utrecht wordt de sport beoefend. De Domstad Devils spelen in de hoogste Nederlandse klasse en hebben twee Nederlandse internationals. Het is tijd voor een aangename kennismaking met lacrosse.

Lacrosse kent zijn oorsprong in Amerika. Het spel wordt al eeuwen gespeeld door indianen en is daarmee de oudste sport van het continent. Lacrosse werd door indianen gebruikt om ruzies op te lossen en om sterke krijgers te trainen en wordt ook wel ‘The Creators Game’ genoemd. Lacrosse is het best te vergelijken met ijshockey op het veld. De spelers beschikken over een stick, de crosse, met aan uiteinde een netje. Door middel van te lopen en te passen probeert de aanvallende partij te scoren. In Nederland is er een competitie sinds 2003 en de sport groeit volgens international Jorik van Baal snel. “Dit komt doordat mensen meer en meer bekend raken met de sport.” In vrijwel alle grote steden in Nederland wordt lacrosse gespeeld.

Dat het steeds beter met het Nederlandse lacrosse gaat, bewees het Nederlands team op het EK in 2008. De heren werden in het Finse Lathi tweede van Europa. Afgelopen jaar werd geprobeerd om de prestatie te verbeteren, maar het team viel net naast het podium en werd vierde. Toch is er al een nieuw doel gesteld: het wereldkampioenschap in Denver in 2014.

Een portret van Nederlands international Jorik van Baal zie je in CampusTalk.

Foto: Amsterdam Lions

Een gedachte over “Lacrosse. La-wat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.