Lekker snuffelen

shirtsFeromonen: geheimzinnige stofjes die het gedrag kunnen sturen. Klinkt bijzonder, maar iedereen zweet ze uit. Dieren gebruiken deze signaalmoleculen om soortgenoten te waarschuwen voor gevaar, te laten merken dat ze boos zijn of juist om lust op te wekken. En bij mensen werkt het ongeveer hetzelfde.

Wij zijn weliswaar minder gevoelig voor feromonen dan dieren, maar ook bij ons zijn de stofjes in het zweet aanwezig. Sterker nog: ze spelen een belangrijke rol bij het vinden van de juiste partner, vertelt gedragsbiologe Marie José Duchateau. “Aan de hand van de feromonen die iemand uitscheidt, kan je bepalen hoe iemands DNA  in elkaar zit. Het is gunstig om een partner uit te kiezen waarvan het DNA zo veel mogelijk verschilt met dat van jou, omdat je daardoor nakomelingen krijgt met een sterk afweersysteem.”

Het probleem is dat elke dag douchen tegenwoordig heel normaal is. Hygiënisch, maar ook onpraktisch. Want met dat douchen spoel je je eigen lichaamsgeur en daarmee ook je feromonen weg. Als oplossing bedachten drie Utrechtse studenten het zogenaamde Feromoon Daten: tien mannen en tien vrouwen slapen drie nachten in een shirt. De geurende kledingstukken worden vervolgens aan een waslijn gehangen en de deelnemers mogen gaan snuffelen. De eigenaar van het shirt dat jij het lekkerst vindt ruiken, wordt aan jou gekoppeld.

Wij namen de proef op de som. Drie mannen uit de redactie sliepen in een t-shirt en presentatrice Fleur mocht vervolgens aan de shirts ruiken om zo te bepalen welke geur – en dus welke partner – het best bij haar past. Redacteur Tim dacht slim te zijn door twee t-shirts aan de waslijn te hangen om zo zijn kansen te vergroten. Of het gewerkt heeft, zie je in onderstaand filmpje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.