Massale muizenmigratie

Muizen

De tienduizenden muizen die nu nog in Hoog Catharijne leven, trekken door de verbouwing van het stationsgebied mogelijk de binnenstad in. Op zoek naar een nieuw thuis. Een ware muizenplaag zou het gevolg kunnen zijn, maar hoe reëel is die angst eigenlijk?

 

Tussen de broodjes van de AH to go of knabbelend aan de frietjes van de McDonalds. Dat er muizen zitten in Hoog Catharijne, is onder de meeste Utrechters wel bekend. Hoeveel het er precies zijn, daar verschillenen de meningen over. De schattingen van ongediertebestrijders lopen uiteen van tienduizenden tot zeven miljoen. Waar de experts het wel allemaal over eens zijn, is dat de sloop van Hoog Catharijne – het huis van deze diertjes – een groot probleem gaat vormen voor de Utrechtse binnenstad.

Volgens ongediertebestrijder Walter Kerkhof van bedrijfshygiëne Midden-Nederland zal een groot deel van de muizen van Hoog Catharijne naar de omliggende winkelstraten verkassen. “Een enorm probleem, want door de economische crisis hebben ondernemers geen geld om goede bestrijdingsbedrijven in te huren.” De plaag zal daardoor steeds maar groter en groter worden, zegt Kerkhof. “Als de gemeente nu niet ingrijpt, wordt de muizenplaag in het centrum zelfs zo gigantisch dat de Tweede Kamer zich er uiteindelijk over zal buigen.”

Collega Arnoud Rinkers, werkzaam als muizenbestrijder bij Traas, ziet de toekomst iets rooskleuriger. Volgens hem zal een groot deel van de muizen dood gaan tijdens de sloop van het winkelcentrum. “Maar het kleine deel van de muizen dat de sloop wél overleeft voegt zich bij haar soortgenoten die nu al in de binnenstad leven. De muizenplaag die daar nu al heerst wordt dus wel een stuk erger.” Doordat veel winkeliers en restauranthouders zelf gaan experimenteren met gif, ontstaan volgens Rinkers resistentie, waardoor bestrijdingsmiddelen niet meer effectief zijn. “Niet zelf gaan kloten, maar gewoon een kenner inschakelen”, is dan ook Rinkers’ advies.

Ongediertebestrijder Jan-Willem van der Hoeven van Lagerwey heeft ook nog wat tips:

3 gedachten over “Massale muizenmigratie

 • 27 juni, 2013 om 12:56
  Permalink

  Allemaal Uitroeien lijkt me een radicaal maatregel. Muizen hebben ook het recht om te leven.

 • 19 juni, 2013 om 23:20
  Permalink

  Ik mag hopen dat deze situatie niet al te ernstig gaat worden. Ik zit niet bepaald te wachten op muizenkeutels tussen mijn tonijnsandwich of iets dergelijks.

 • 18 juni, 2013 om 19:27
  Permalink

  Allemaal uitroeien als je het mij vraagt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.