Mentale training kan de doorslag geven in de topsport

In de topsport worden de krachtsverhoudingen steeds kleiner. De nivellering komt doordat de sporters steeds meer over dezelfde trainingsfaciliteiten beschikken. Het resultaat: winnen of verliezen wordt steeds vaker beslist op details. Maar er zijn nog punten waarop veel winst valt te behalen. Een daarvan is mentale trainingen.

stil goed

Een van de (oud)sporters die voorstander is van mentale begeleiding is olympisch kampioen Jochem Uytdehaage. De Utrechter heeft tijdens zijn carrière de stichting Sporttop opgericht. Deze stichting wil een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van jonge topsporttalenten. Een onderdeel daarvan is de sporter in contact brengen met een sportpsycholoog.

“Wat wij doen is dat wij altijd mentale begeleiding aanbieden aan de talenten die wij begeleiden. Dan kunnen ze naar sportpsycholoog en leren de sporters een aantal basiszaken om mee om te gaan. Ik denk dat de vraag ‘waar richt jij je aandacht op?’ daarin cruciaal is. Ben je echt bezig, waarmee je bezig moet zijn. Dat geldt natuurlijk op het moment zelf in de prestatie, maar ook in de weg ernaar toe.”

Het hele interview van Jochem Uytdehaage over mentale begeleiding.

Naast Sporttop maakt ook Uball gebruik van mentale begeleiding. De Utrechtse Basketbal Academy maakt sinds kort gebruik van mindfulness. Wilt u meer weten over mindfulness en Uball, kijk dan naar CampusTalk.

 Tekst: Tim Toet

 

 

5 gedachten over “Mentale training kan de doorslag geven in de topsport

 • 19 juni, 2013 om 18:03
  Permalink

  Eens met mennos. Mindfulness is goed voor iedereen en helemaal niet zweverig

 • 19 juni, 2013 om 17:03
  Permalink

  Hier zou veel meer mee moeten gedaan worden in het leven

 • 19 juni, 2013 om 17:00
  Permalink

  Interessant! Mindfulness is volgens mij ook goed toe te passen in andere situaties. Bijvoorbeeld op het werk of op school.

 • 19 juni, 2013 om 16:41
  Permalink

  Misschien is dit ook wel iets voor LeBron James.

 • 19 juni, 2013 om 16:03
  Permalink

  Toch moet het ook niet worden overschat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.