‘Ook vrouwen kunnen in de ring als beesten tekeer gaan’

SONY DSC 

Pas in 2012 kroonde de Britse bokster Nicola Adams zich tot eerste olympisch kampioen boksen bij de vrouwen. Boksen was in 1904 al een demonstratiesport, maar de sport wordt uiteindelijk niet tot een olympische sport verkozen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dit komt doordat het in veel landen het vrouwen boksen verboden was.

Ook in Nederland was vrouwen boksen jarenlang een taboe. Het duurde tot 1980 dat vrouwen zich aan mochten melden bij de boksschool. Maar pas vanaf 1989 mochten vrouwen recreatief boksen en een jaar later werd het wedstrijdboksen van vrouwen toegestaan. Volgens voormalig Nederlands kampioene Dianne Kersten mochten vrouwen lange tijd hebben niet in de ring staan, omdat mannen het niet prettig vonden om naar bloed en geweld te kijken, waarbij vrouwen betrokken waren.
 
“Aanvankelijk was dat ook met beperkte regels. Bijvoorbeeld dat er minder hard gestoten mocht worden en dat de wedstrijden korter duurden. Mannen hebben er een tijdje over moeten doen om over het idee te stappen dat ook vrouwen boksen en zich realiseerden dat vrouwen net zoals mannen als beesten tekeer kunnen gaan in de ring”, aldus Kersten.
Uiteindelijk besloot het IOC dat het vrouwen boksen een olympische sport zou worden. De huidige olympisch kampioene Adams zei toen dat vrouwen boksen niet over agressie, maar over de performance gaat. De beslissing werd gezien als beloning voor de strijd tegen gelijke kansen.

Het vrouwen boksen wordt steeds populairder in Nederland. Volgens boksschooleigenaar Ingmar Verbon zitten de boksscholen zelfs ‘bomvol’. Hoe dit komt zie je in de uitzending van CampusTalk.

Foto: Naomi Hoekstra

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.