Schoenmaker blijft bij zijn leest

SchoenHet is crisis. En waar dat een ramp is voor de meeste ondernemers, pakt het voor anderen juist extra goed uit. Schoenmakers bijvoorbeeld, doen goede zaken. Want wie geen geld heeft voor een paar nieuwe laarzen, laat de oude gewoon repareren.

De klantenkring van de Utrechtse schoenmaker René van den Heiligenberg is sinds 2008 uitgebreid met zo’n 20 procent. Aan de ene kant laten mensen hun kapotte schoenen vaker repareren in plaats van ze weg te gooien, maar Van den Heiligenberg ziet ook steeds meer schoenen voorbij komen die nog wel in goede staat zijn. “Laarzen die er nog prima uitzien, maar die de klant eigenlijk zat is. Dan komen ze bijvoorbeeld een potje schoenverf kopen of ze vragen me om er een ander soort hak onder te zetten. Lijkt-ie weer zo goed als nieuw.”

Niet alleen schoenmakers, ook ambulante kappers (huis-aan-huis-kappers) doen het goed sinds de crisis. De kappers knippen goedkoper dan in salons en zijn daardoor juist in crisistijd extra in trek. “Maar de vergrijzing speelt daarin ook een rol. Er zijn steeds meer ouderen en die worden het liefst thuis geknipt”, zegt Bart Bijvank, woordvoer van de De Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO). De kappers zelf spelen in op de extra vraag: in de afgelopen drie jaar is het aantal ambulante kappers verdubbeld van 2000 naar 4000.

Anders dan verwacht zijn er volgens de Kamer van Koophandel niet meer verkopers van tweedehands spullen bijgekomen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zij te veel concurrentie ondervinden van websites als marktplaats.

4 gedachten over “Schoenmaker blijft bij zijn leest

 • 19 juni, 2013 om 17:08
  Permalink

  Het kan verkeren. Maar voor hen fantastisch dat zij zich hier mee kunnen onderscheiden

 • 18 juni, 2013 om 09:58
  Permalink

  Leuk verhaal! ik merk dat ik zelf ook graag bij kringloopwinkels spullen koop. Laatst hele goede schoenen gekocht die nieuw 190 euro gekost zouden hebben, nu voor 25 euro mee kunnen nemen.

 • 18 juni, 2013 om 00:20
  Permalink

  Leuk om te zien dat sommige mensen juist profiteren van de crisis.

 • 17 juni, 2013 om 23:21
  Permalink

  Geldt het ook voor kringloopwinkels? Daar ben ik wel nieuwsgierig naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.