Tekenaar Peter Vos was gek op Metamorfosen

Foto Peter Vos
De in 2010 overleden tekenaar Peter Vos had een fascinatie voor mythische verhalen. Met name de Metamorfosen van Ovidius wisten hem te raken. Vos maakte, geïnspireerd door Ovidius, jarenlang tekeningen over de gedaanteverwisselingen van mens naar dier. De tekeningen hangen op dit moment in het Rembrandthuis in Amsterdam.

 

In de Metamorfosen worden de schepping en de geschiedenis van de wereld verteld volgens Griekse en Romeinse mythologie. Bijzonder aan de verhalen van Ovidius is, dat de hoofdpersonen elk om een andere reden van gedaante wisselen. Vos heeft zich gericht op de gedaanteverwisseling van mens tot vogel. Hij had naast zijn passie voor mythische verhalen namelijk ook een liefde voor vogeltjes. Deze twee passies komen bij de Metamorfosen mooi samen.

“Peter was zijn hele leven al bezig met de Metamorfosen”, zegt zijn weduwe Saïda Vos. Rond 1960 tekent Vos al Kafka’s gedaanteverwisseling en in 1984 symboliseert hij de volwassenwording van zijn zoon Sander met een metamorfose van Tereus tot hop. “In 2003 tekende hij een schetsboekje vol met Ovidius’ gedaanteveranderingen. Dat boekje heeft hij aan mij opgedragen”, aldus Saïda.

Het Schetsboekje van Vos

Schetsboek                     Aalscholver

Vogel                     Arend

Na het schetsboekje gaat Vos verder met het tekenen van Ovidius’ Metamorfosen. Hij werkt de schetsjes uit op grotere bladen. Deze bladen zijn nu in het Rembrandthuis te bewonderen. “We hebben in ons museum ook veel etsen en tekeningen van Rembrandt hangen. De tekeningen van Vos sluiten hier heel goed bij aan”, aldus directrice van het Rembrandthuis Marie-José Grotenhuis. “Daarbij was Vos ook nog eens groot fan van Rembrandt, dus hij zou het een enorme eer hebben gevonden hier te hangen”, voegt Saïda eraan toe.

In de Campus Talk van 11 november spreekt bioloog Midas Dekkers over zijn favoriete werk van Vos. In het filmpje hieronder kun je  zien welk werk weduwe Saïda Vos en directrice van het Rembrandthuis Marie-José Grotenhuis het mooist vinden.

[jwplayer mediaid=”31463″]


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.