Therapieën voor mensen met afasie

Voor mensen met de afasie taalstoornis bestaan er verschillende therapieën en oefeningen. Naast muziektherapie voor mensen met afasie bestaat er ook theatertraining voor deze doelgroep. 

Afasie is een complexe taalstoornis. Mensen met afasie hebben moeite met het vinden van de juiste woorden. Ze weten wat ze willen zeggen, maar de (juiste) woorden komen niet. Dat is, zoals je misschien wel begrijpt, erg frustrerend. Simpelweg een terrasje pakken kan dan al niet meer. Stel je eens voor dat je een kop koffie wil bestellen, maar iedereen om je heen, inclusief ober, praat ineens Chinees…

Communicatie met andere mensen verloopt dus vaak moeilijk wanneer je afasie hebt. Dat is erg beangstigend. Om die reden bestaan er verschillende soorten afasietherapie. Het afasietheater geeft drama- en communicatietrainingen aan mensen met afasie. Mensen van het afasietheater spelen ook in de voorstellingen. De voorstellingen van het afasietheater zijn vooral humoristisch bedoeld. Het theater wil laten zien dat communicatie meer is dan het gebruik van woorden alleen. Met de trainingen kunnen mensen met afasie hun expressieve vaardigheden vergroten. Een voorstelling van het afasietheater is een voorstelling ‘met meerdere talen en weinig woorden’.

Theatermaker Martin Mens heeft het afasietheater opgezet. Zes jaar geleden kreeg Mens afasie. In zijn slaap kreeg hij een herseninfarct, wat ervoor zorgde dat hij de taal niet meer begreep. Humor vindt hij erg belangrijk in zijn voorstellingen, het wordt ook wel zijn beste ‘wapen’ tegen de afasie genoemd.

Mensen met afasie kunnen dus moeilijk praten, maar opvallend genoeg kunnen mensen met afasie vaak wel zingen. Dit gebeurt in het afasiekoor. Ben je benieuwd hoe het er aan toe gaat in zo’n koor? Kijk dan naar CampusTalk.

Eén gedachte over “Therapieën voor mensen met afasie

  • 27 juni, 2013 om 13:08
    Permalink

    Het zou fantastisch zijn als deze twee therapieën mensen met afasie daadwerkelijk helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.