Utrechtse stichting ‘Live Build’

live buildLive Build is een Utrechtse stichting die water- en onderwijsprojecten financieert en ondersteunt in Kameroen. Zoals te zien was in de uitzending van Campus Talk mocht de stichting afgelopen juni de camping organiseren van het festival Amsterdam Open air. Een bijzonder project voor een bijzondere stichting. Joris van Rest, medeoprichter van deze organisatie, vertelt ons wat Live Build nou precies zo bijzonder maakt.

‘Wij zijn een stichting die op een hele bijzondere manier te werk gaat. Zowel hier in Nederland om het geld op te halen, als in Kameroen waar de projecten lopen. Hier in Nederland halen wij geld op door samen te werken met festivals. Wij werven geen donateurs door ze aan hun mouw te trekken op straat, maar door iets ludieks te doen op een festival. De bezoekers van zo’n festival zijn namelijk onze doelgroep. Live Build is een frisse en jonge stichting en daarom is onze doelgroep ook fris en jong. Alle mensen die helpen bij Live Build zijn trouwens ook zo. We houden bij Live Build allemaal van het combineren van iets goeds met iets leuks. Je kan wel zielige verhalen ophangen, maar iets vrolijks en kleurrijks spreekt mensen vaak veel meer aan. Zoals je in de uitzending hebt kunnen zien zijn alle festivalgangers in een hele vrolijke stemming en vinden ze wat wij doen alleen maar leuk. Dan is om geld vragen veel minder erg. In Kameroen werken we ook op een bijzondere manier. Wij zoeken niet de projecten op, maar zij zoeken ons op. Als zij graag ondersteund willen worden kunnen ze bij ons aankloppen en dan kijken wij of we er wat in zien en hoe wij ze het beste kunnen helpen. Onze projecten zijn ook altijd duurzaam en de lokale bevolking is intensief er bij betrokken. Het is natuurlijk de bedoeling dat ze het na een aantal jaren zelf kunnen, zodat wij niet meer nodig zijn.’

Live Build is een zelfstandige kleine organisatie. Dit houdt in dat ze geen subsidie van de overheid krijgen. Live Build is dus volledig afhankelijk van giften en donateurs. Volgens Joris is dit moeilijk, maar juist ook de charme van zijn stichting. ‘Omdat we zo klein zijn, is het heel erg duidelijk waar het binnengekomen geld heengaat. Er blijft heel erg weinig aan de zogenoemde strijkstok hangen. We hebben super veel hardwerkende vrijwilligers die dit mogelijk maken. Via de sociale media zorgen we ervoor dat iedereen die dat wil op de hoogte gehouden wordt, zodat ze onze projecten kunnen blijven volgen. Dit alles bij elkaar maakt ons bijzonder, uniek en sterk.’

Live Build heeft in samenwerking met Amsterdam Open Air de camping mogen organiseren. Dit heeft ervoor gezorgd dat er heel veel geld is opgehaald. De uiteindelijke opbrengst is meer dan 10.000 euro. Mocht u nu denken; ‘ik wil deze stichting een handje helpen, letterlijk als vrijwilliger of figuurlijk door donateur te worden’ neem dan vooral een kijkje op de Experience site van Live Build of op de donateurspagina.

De aftermovie van de camping van Amsterdam Open Air

Eén gedachte over “Utrechtse stichting ‘Live Build’

  • 19 juni, 2013 om 17:28
    Permalink

    Interessant wat deze stichting doet en ze doen het op een originele manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.