Visueel beperkten zien de wedstrijd door het oor

Steeds meer clubs in de Eredivisie zijn er mee gestart en de populariteit stijgt: blindentribunes. Oftewel, een tribune voor visueel beperkten die via speciaal commentaar van twee verslaggevers de wedstrijd kunnen volgen. Ook bij FC Utrecht is het bijzondere fenomeen blindentribune niet meer weg te denken.

20130526_120608

Het verslag dat de beide commentatoren uitbrengen verschilt nogal van een regulier radio
verslag. ‘Wij zorgen voor net wat meer details en vertellen wat meer randzaken. Spelers die bijvoorbeeld groene schoenen dragen of een corner die in de hoek van de blindentribune wordt genomen,’ aldus commentator Bert Scheffer van de blindentribune van FC Utrecht.

De sfeer in het stadion is uitzinnig na de winst van FC Utrecht. ‘Het is hier gezellig en de mensen maken het mee. Tuurlijk kun je thuis op de bank gaan zitten, maar hier in het stadion maak je het mee,’ zegt commentator Frans Evers, eveneens van de blindentribune. ‘En ze krijgen negentig minuten live verslag van ons,’ voegt Bert Scheffer met een knipoog toe.

Buiten de wisselwerking tussen commentator en visueel beperkte, is het maatschappelijk gezien ook een sterk project. Coördinator Ben Mansvelder van FC4YOU, het maatschappelijke uithangbord van FC Utrecht, is enthousiast over de speciale tribune. ‘Op dit moment hebben we meer dan voldoende plekken op de blindentribune. Wat de toekomst gaat brengen zien we wel.’

Wil je de ervaringen van de visueel beperkten zelf horen en meer weten over het product de blindentribune? Bekijk dan tijdens campuscam het filmpje over de FC Utrecht blindentribune tijdens de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.

Het complete interview met Ben Mansvelder is hier te zien: http://www.youtube.com/watch?v=-AaFCnQ364g&feature=youtu.be

 

 

5 gedachten over “Visueel beperkten zien de wedstrijd door het oor

 • 19 juni, 2013 om 23:17
  Permalink

  Erg mooi initiatief dit. Zo zorg je ervoor dat voetbal voor iedereen toegankelijk gaat worden. Ook voor de visueel beperkten. Hopelijk gaan meer clubs dit ook doen.

 • 19 juni, 2013 om 19:16
  Permalink

  Mooi initiatief!

 • 19 juni, 2013 om 17:39
  Permalink

  Leuke dingen zeggen die commentatoren zeg

 • 19 juni, 2013 om 15:59
  Permalink

  Knap ook, als commentator om de zintuigen ‘om te zetten’ als het ware.

 • 19 juni, 2013 om 13:09
  Permalink

  Zeer goed dat FC Utrecht dit doet, zo krijgen visueel beperkten de sfeer mee. Je ziet dat steeds meer clubs (AZ, ADO Den Haag, Feyenoord) een blindentribune hebben. Een goede zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.