Voedselbanken in Utrecht in de toekomst afhankelijk van inzamelacties

_DSC0001

De Utrechtse voedselbanken moeten hun eten binnenkort ergens anders vandaan halen. Waar ze nu nog grotendeels op de supermarktketens kunnen rekenen, zal dat in de toekomst steeds minder kunnen. De ketens en ook de kleinere leveranciers, zoals bakkers en slagers, stellen steeds minder voedsel beschikbaar. Dat zegt Jan Zwarts, coördinator van de voedselbank in Utrecht-Oost.

De voedselbank heeft in principe twee grote leveranciers van levensmiddelen: het algemene voedselbankpunt in Rotterdam en Albert Heijn. Zwarts ziet van hen steeds minder voedsel binnenkomen. “In Rotterdam wordt het voedsel voor heel Nederland verdeeld, maar je kunt nagaan dat ze in Rotterdam ook genoeg voedselbanken hebben. Ik denk dat de verdeling enigszins scheef loopt.”

_DSC0009

Soms zijn er bij de bakker broodjes over, maar ook dat gebeurt steeds minder. “In tijden van crisis zijn bedrijven nu eenmaal minder vrijgevig, en dat snap ik ook”, zegt meneer Zwarts. “We zullen het voedsel op een gegeven moment ergens anders moeten gaan vinden. Vorig jaar zijn we gestart met inzamelacties waarbij mensen producten voor de voedselbank kopen tijdens het boodschappen doen. Komende zomer gaan we dat weer doen, dat was een groot succes, namelijk.” De grote vraag is of inzamelacties nu de oplossing is voor het gebrek aan voedsel bij de voedselbank. “Het is niet de oplossing maar wel een oplossing. De voedselbanken in Utrecht kunnen nog lang niet zonder de supermarktketens, maar we kunnen het tekort met deze acties zeker opvangen. We hopen natuurlijk dat de crisis binnenkort over is en dat mensen niet meer hoeven te komen. Maar voorlopig is het nog niet zo ver.”

_DSC0004

 

foto’s en tekst: Chris Dunnink

2 gedachten over “Voedselbanken in Utrecht in de toekomst afhankelijk van inzamelacties

  • 19 juni, 2013 om 00:20
    Permalink

    Hopen op betere tijden! En wat een goede en creatieve oplossing om toch aan genoeg eten te komen.

  • 18 juni, 2013 om 10:08
    Permalink

    Aangrijpend, de voedselbank zal het zwaar krijgen. Hopelijk komt er snel een oplossing, want het blijkt maar weer dat er genoeg mensen niet zonder de voedselbank kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.