Vuurwerk kopen in België geen probleem voor Nederlanders

In België kun je het hele jaar door vuurwerk kopen.
In België kun je het hele jaar door vuurwerk kopen.

Iedereen weet dat je vuurwerk een paar dagen voor oud en nieuw kan kopen, op oudejaarsdag mag afsteken en je de rest van het jaar weer tot volgend oud en nieuw moet wachten. Dichtbij de grens gaat dat wel anders. In kleine stukjes België in Nederland, genaamd Baarle-Nassau en Baarle-Hertog kun je het hele jaar vuurwerk kopen en Nederland mee innemen.

In de Belgische enclave zit aan één straat meer dan vijf vuurwerkwinkels. Heel strategisch gesitueerd, want Nederlanders kunnen daar het grootste gedeelte van het jaar gewoon vuurwerk kopen, zonder gecontroleerd te worden. Volgens Toon, eigenaar van Zena Vuurwerk, begint de verkoop rond september erg toe te nemen. En dat zijn niet alleen maar Belgen.

Dat de gemeente Baarle daar niet blij mee is mag duidelijk zijn. Weliswaar is rond oud en nieuw genoeg controle, de burgemeester vindt dat ook de vuurwerkverkopers verantwoordelijk zijn. Voorlopig neemt niemand de verantwoordelijkheid voor het controleren op vuurwerk.

http://www.youtube.com/watch?v=zJ_wPGAvOws

Foto: Flickr, tekst: Chris Dunnink, video: Menno Schilder en Chris Dunnink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.