De transferversneller gaat overzees

De transferversneller, die de HIK-ontwerpers hebben ontworpen voor station Overvecht, gaat internationaal zijn debuut maken. Twee van deze glijbanen zijn in het ontwerp voor de vernieuwing van het St. James Park in Newcastle opgenomen.

 

De transferversneller van station Overvecht
De transferversneller van station Overvecht

 

De ontwerpers van de Heldere Innovatieve Kunsten, oftewel HIK, zijn door het bedrijf NE1 uitgekozen om het St. James Park opnieuw in te richten. Het bedrijf uit Newcastle heeft de opdracht gekregen om het centrum van de Britse stad aantrekkelijker te maken en Newcastle als toonaangevende stad in Engeland te behouden. Dit sluit goed aan bij de filosofie van de HIK-ontwerpers. Die met hun ontwerpen het stadsbeeld positief proberen te veranderen en mensen meer bewust te maken van hun omgeving.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=TgiSARRFrtA

Het ontwerp is al ingediend en omvat een aantal bijzondere hellingen. Twee van die hellingen zullen worden voorzien van een glijbaan. Natuurlijk kan men er ook voor kiezen om gewoon de trap te nemen. Met nieuwe beplanting, grasvelden en terrassen wordt de ruimte aangekleed en aantrekkelijker gemaakt om te verblijven.

Ontwerp voor het St James Park
Ontwerp voor het St James Park

In Utrecht is de glijbaan vooral bedoeld voor gewone treinreizigers, maar in Newcastle zullen de glijbanen daarnaast ook dienen om voetbalsupporters snel van het park naar het metrostation te brengen. Bij elke thuiswedstrijd van Newcastle United zijn zo’n 53.000 supporters aanwezig die via het St. James Park naar de metro lopen. Dankzij de transferversnellers kunnen de, al dan niet dronken, voetbalsupporters naar beneden glijden, in plaats van de trap af te moeten lopen.

Volgens de HIK-ontwerpers is een transferversneller niet alleen een leuke en snelle manier om naar beneden te komen, maar laat het mensen bovendien zien hoe je de openbare ruimte op een andere manier kan ervaren en gebruiken.

Sfeerimpressie St James Park
Sfeerimpressie St James Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.