Beginnen bij boulderen

Bron: www.krisschrijvers.nl
Bron: www.krisschrijvers.nl

 

Boulderen is een vorm van klimmen, waarbij de klimmer niet vastzit aan touwen. Jelmer Pelt heeft samen met Fleur Derks en Roberto Ackermann de eerste boulderhal in Utrecht geopend. Tot nu toe is boulderen een vrij onbekende sport, maar als het aan de Utrechtse boulderaars ligt, is dat niet meer voor lang. Daarom nu: boulderen in het kort.

 

De benodigdheden

Boulderen is een vrij laagdrempelige sport, maar toch zijn er een paar benodigdheden die erg belangrijk zijn bij het beoefenen van deze sport. Vrees niet, de volgende benodigdheden zijn te leen, te huur of te koop bij de boulderhal. Dus mocht je een poging willen wagen op de boulderbaan denk dan vooral aan:

Boulderschoen
De boulderschoen
Magnesium en borstel
Magnesium en borstel

De boulderbaan

Op boulderbanen heb je verschillende niveaus. Bij boulderhal Sterk is het makkelijkste niveau bijvoorbeeld 3 en het moeilijkste 7. Ieder niveau is met een eigen kleur aangegeven. Ook het beginpunt en eindpunt van de boulderbaan wordt aangegeven met een stuk plakband of een kaartje. Als je met boulderen een niveau omhoog wil, moet je alle banen van jouw huidige niveau eerst hebben voltooid.

Wedstrijd boulderen

Bij een boulderwedstrijd krijgt de klimmer per afgelegde boulder punten toegekend van de scheidsrechter. Het aantal punten dat de klimmer toegekend krijgt hangt af van een aantal criteria. Zo is het heel belangrijk hoeveel keer de klimmer een boulder voltooide. Ook wordt er gekeken naar het aantal keren dat de klimmer nodig had om de boulder te voltooien. Daarnaast bevinden zich in het parcours zogenaamde zonegrepen. Deze hebben een andere kleur dan de andere handgrepen en deze functioneren als een soort bonus wanneer de klimmer de zonegreep even stabiel kan vasthouden. Het aantal behaalde zonegrepen en het aantal pogingen tot het behalen van zonegrepen tellen ook mee bij de uiteindelijke puntenbepaling door de scheidsrechter.

Ben je benieuwd hoe een boulderaar te werk gaat? Jelmer laat in dit filmpje zien hoe je een boulderbaan voltooid.

Jelmer vertelde nog veel meer over boulderen en de nieuwe hal. Luister het gehele interview hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.