Bewonersgeheimen van De Haar

Bron: Kasteel de Haar
Kasteel de Haar is eeuwen oud
Bron: Kasteel de Haar

 

UTRECHT – De imposante ingang, de kleurrijke tuinen en de barokke details verklappen het al: in dit kasteel hebben ooit belangrijke mensen gewoond. Met ruim 200 kamers, glas in lood ramen en een scala aan beelden is Kasteel de Haar in Haarzuilens één van de grotere bouwwerken in Nederland. En hoewel het slot na het overlijden van baron Thierry van Zuylen in 2011 niet meer wordt bewoond zijn de geheimen van de families voor altijd zichtbaar gebleven. 

 

 

 

De eerste bewoners.
Het is 1890. Een jonge, rijke, welgestelde baron loopt met zijn barones door de tuinen van Kasteel de Haar. Zij kijkt tevreden rond in haar allermooiste kledij. Hij denkt tijdens de wandeling na over welke restauraties er gedaan moeten worden. Zo zal het ongeveer gegaan zijn. Baron Etienne van Zuylen van Nyevelt van de Haar heeft net de kasteelruïne geërfd van zijn vader Gustave. Zijn jonge vrouw Hélène komt uit de rijke bankiersfamilie Rothschild. Door het huwelijk wordt een gedeelde droom mogelijk: het opknappen van Kasteel de Haar. Deze flinke klus was niet in een jaar gepiept. De Haar moest van de grond af aan weer opgebouwd worden, het was tenslotte al een aantal eeuwen eerder gebouwd. Helemaal zeker is het niet, maar volgens onderzoekers van Kasteel de Haar zijn de eerste bouwstenen rond 1200 gelegd. In het jaar 1391 is er een vermelding gevonden en ook daarvoor al moet er een kasteel zijn geweest. Door de verpaupering en verschillende tegenslagen door de jaren heen was er bijna niets meer over van De Haar. Toch deed het echtpaar het rustig aan en het restaureren kon beginnen.

Baron Etienne en Barones Hélène in de kasteeltuin FOTO: KASTEEL DE HAAR
Baron Etienne en Barones Hélène in de kasteeltuin
Bron: Kasteel de Haar

Baron Etienne  schakelde in 1892 de wereldberoemde architect Pierre Cuypers in voor de restauratie. Samen met zijn zoon kwam er een ontwerp en werd het kasteel voorzien van allemaal gemakken waarvan de ene nog mooier dan de andere. In elke kamer van het slot kwam elektrische verlichting via een generator en er kwam centrale verwarming. ”Voor in die tijd was dat extreem luxe”, aldus Ank een van de gidsen die in De Haar ook rondleidingen geeft. Het echtpaar had inmiddels kinderen gekregen en verbleef met de familie ook veel in het buitenland. De Van Zuylens waren erg rijk en hadden meerdere huizen in onder meer Londen en Parijs. Het kasteel was inmiddels zo goed als af en werd alleen nog in de septembermaand bezocht. In die maand nodigde de baron beroemde mensen uit de politiek, de filmwereld en zelfs mensen van adel uit als gast in zijn luxe kasteel. Hier werden ze in de watten gelegd en de baron maakte zo een goede naam. Zo heeft bijvoorbeeld koningin moeder Emma in 1901 overnacht in één van de mooiste kamers van De Haar en ook Henrik, prins der Nederlanden, heeft een bezoekje gebracht aan De Haar.

Traditie.
Het nageslacht van de baron en barones heeft die septembermaand in ere gehouden. Baron Egmont (1890-1960) kreeg onder meer Coco Chanel en Maria Callas over de vloer. Het was dé uitvalbasis geworden van iedereen die er toe deed. Op De Haar werd men in de watten gelegd en verwend met de duurste parfums, de mooiste badjassen, een ruime keuze aan tijdschriften en kleurrijke bloemen. Het kon baron Egmont niet gek genoeg zijn. De laatste bewoner van Kasteel de Haar was baron Thierry (1932-2011). Net als zijn vader en grootvader nodigde hij de crème de la crème van de sterren uit. ”Bijvoorbeeld Brigitte Bardot”, vertelt Ank. ”Er zijn zelfs geruchten dat zij op een brommer door de gangen van het kasteel reed”.

Baron Thierry was de laatste bewoner van De Haar
Baron Thierry was de laatste bewoner van De Haar.
Bron: Kasteel de Haar

Monument. 
In de periode van de laatste bewoners was iedereen welkom in het kasteel. Op uitzondering van de septembermaand mocht iedereen een kijkje komen nemen want de rest van het jaar verbleef de familie van Zuylen in het buitenland. Baron van Zuylen van van Nijevelt van de Haar  had om restauraties uit te voeren Stichting Kasteel De haar opgericht. In 2000 werd het Kasteel en het landgoed gekocht door Vereniging Natuurmonumenten. Zij zijn sindsdien verantwoordelijk voor het slot. De laatste bewoner, baron Thierry, overleed in 2011. Hoewel de familie geen eigenaar meer is behouden zij wel altijd het recht om in de septembermaanden te doen wat ze willen met het kasteel. Want de geschiedenis van het kasteel mag dan jaren oud zijn, de banden tussen de familie zijn altijd hecht gebleven.

 

https://soundcloud.com/campusblog/wat-deed-brigitte-bardot-s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.