Bockbieren proberen

bockbier-bron-bier.blog_.nl--198x300Drie dagen lang bockbier proeven, wie wil dat nu niet? Op 18, 19 en 20 oktober is het op het Ledig Erf mogelijk: het jaarlijkse Bockbierfestival is terug! Met dit jaar een wel erg speciaal bockbiertje..

Het is niet zonder reden dat het Bockbierfestival een drukbezocht evenement is: het bier heeft een eeuwenoude geschiedenis. Het was in 1591 de bedoeling om een overheerlijk (en duur) Einbecker-biertje na te maken, maar dat mislukte. Pas in 1612 lukte het een brouwer om succesvol een Einbecker te brouwen. Taalverbastering leidde tot de naam ‘ ein bockbier’.

Smaak
Vroeger was bockbier een bier van lage gisting en smaakte het licht naar karamel en mout. Er zijn tegenwoordig geen vaste regels meer over het maken van bockbier, het moet slechts een stamwortelgehalte van 15,5 Plato hebben.

Bereiding
Het van oorsprong Duitse bier kan zowel ondergistend (tussen de 4 en 12 graden celcius) als bovengistend (tussen de 15 en 25 graden celcius) zijn.

Seizoen
De bieren die in oktober en november worden geserveerd, zijn donkere herfstbokken. Ze worden met het eerste mout van de oogst vervaardigd. In het voorjaar worden de blonde bokbieren gedronken.

Festival
Het Ledig Erf wordt eind oktober de ontmoetingsplaats voor mannen die willen weten wat lekker bockbier is. Er worden meer dan twintig soorten bockbier geserveerd. Er is zelfs speciaal voor het festival een bockbier gebrouwd: Lupulus Bock genaamd. Er zijn twee versies van dit bier: de blonde en de donkere herfstversie.

Wat? Het Bockbierfestival
Waar? Ledig Erf

Wanneer? 18, 19 en 20 oktober
Voor wie? Bierliefhebbers 

Entree: gratis
Website: http://ww
w.bockbierfestival.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.