Centraal Museum 175 jaar

Centraal Museum
Het Centraal Museum op Nicolaaskerkhof


Het Utrechtse Centraal Museum bestaat 175 jaar. Op 22 september mag iedereen een gratis bezoek aan het museum brengen ter eren van het jubileum. Maar wat is er in die 175 jaar allemaal gebeurt? De geschiedenis van het Centraal Museum in een notendop.

 

1830 – De start van het museum. Het was toen niet meer dan een verdieping van het stadhuis vol oudheidkundige voorwerpen.

1838 – Het museum werd officieel geopend voor publiek. Voor een kwartje konden de burgers de kamer vol oudheden bekijken. Burgemeester van Asch van Wijck (1774-1843) was de drijvende kracht achter het ‘Stadshistorisch museum Utrecht’.

1874 – Na de dood van Van Asch van Wijk is het museum in het slop geraakt, maar stadsarchiveerder Samuel Muller Fz. blaast het museum nieuw leven in.

1891 – Het museum verhuist naar de Biltstraat. Er worden meerdere stijlkamers ingericht en het bezoekersaantal loopt op van 2000 naar 20.000 bezoekers per jaar.

1921 – Het museum verhuist naar zijn huidige locatie, het Agnietenklooster op het Nicolaaskerkhof. De collectie van het Stadshistorisch museum wordt samengevoegd met particuliere collecties, en heet vanaf nu Centraal Museum.

20e eeuw – Gaandeweg de 20e eeuw, verschuift het accent nar hedendaagse kunst, mode en vormgeving. Het museum herbergt de grootste Rietveld collectie ter wereld.

1987 – Na de dood van Truus Schroder, wordt het Rietveld-Schroderhuis toegankelijk voor publiek.

1999 – De laatste grote verbouwing van het Centraal Museum.

2006 – Opening van het Dick Bruna Huis, een dependance van het museum en walhalla voor Nijntje fans.

2013 – Het museum is geen dienst meer van de Gemeente Utrecht, maar gaat zelfstandig verder. Er is een Raad van Bestuur gekozen, die ook een herindeling van het museum zal realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.