Een biertje van de tap met een blokje van de boer

Beer GlassDe broers Sander en Ronald van de Streek hebben hun eigen bierbrouwerij opgezet in Utrecht; vandestreek-bier. Bij een biertje hoort natuurlijk ook een hapje. En wat past er beter bij een fris biertje dan een blokje kaas. Elk biertje heeft zijn eigen smaak en daardoor past niet elke soort bier bij elk kaasje. Hieronder een overzicht van goede kazen bij de verschillende soorten bier.

 

De kaas die je kiest bij je bier moet een beetje van gelijke sterkte zijn. Een gemiddeld biertje past bij heel veel soorten kaas. Maar een pittig kaasje heeft ook een goede krachtige tegenhanger nodig. Maar ook tegenstellingen kunnen leuke combinaties opleveren. Maar welke combinatie je ook probeert, je combinatie moet streven naar balans.

 

Blonde bieren:kaastrio

Onder de blonde bieren horen de lichtere gekleurde bieren; de gewone pils, witbieren en bijvoorbeeld de blond bock. Deze bieren kenmerken zich over het algemeen door hun niet zo uitgesproken smaak. Bij een gewoon pilsje past een Boeren Leidse kaas heel goed. Mozzarella of oude schapenkaas is lekker te combineren met een fris witbiertje. En de blond bock past goed bij een wit Cheddar kaasje.

 

Donkere bieren:

Donkere bieren zijn wat sterkere bieren en hebben dus als tegenhanger ook een wat smaakvoller kaasje nodig. Een dubbel biertje gaat bijvoorbeeld goed met een stukje Gorgonzola, een kaasje met een karakteristieke smaak. En een stukje boerenbrie op de kaasplank is lekker met een Dry Stout in het glas.

 

kaasplankAndere bieren:

De Broers van de Streek hebben in hun assortiment ook een biertje zitten met een apart ingrediënt; koffie. Zo zijn er meer biertjes met aparte ingrediënten. Er is bier met honing, rook en vruchten. Ook voor deze smaken zijn weer bijpassende kazen. Bij het biertje met koffiesmaak past een blokje Tynjetaler goed; een romige zoete boerenkaas. Nog een stukje brie over van het donkere biertje van gisteren? Dat kan ook heel goed bij het bier met vruchtensmaak.

 

Aandacht

Er komt steeds meer aandacht voor bier en kaascombinaties. Zo worden er ook masterclasses gehouden, waarin mensen proeven wat de verschillende combinaties doen:

Brouwerij de Leckere uit Utrecht geeft zelfs gericht advies over welk kaasje bij hun biertjes past:

 

Heel erg zin gekregen in een witbiertje met een stukje mozzarella in het park? Of stond jouw bier hier niet tussen? Kijk voor meer Bier-Kaascombinaties in de folder van het Klein Brouwerij Collectief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.