Het mooie Afrika

Kars aan het werk met kleermaker Maiga
Kars, mede-oprichter, aan het werk met kleermaker Maiga

 

De eerste keer dat Sivan Breemhaar de jasjes van haar kledinglabel ‘Afriek’ zag, schrok ze zich dood. ‘Ik denk dat er weinig liefde in zat van de kleermaker, het leken wel vodjes.’ Gelukkig hadden de andere kleermakers hun hart en ziel er ingestoken, met als resultaat een prachtige sample collectie. Ontworpen in Nederland, gemaakt in Kigali, Rwanda. ‘Hoe bijzonder is het dat we zo goed met elkaar verboden kunnen zijn over die afstand.’

 

 

‘Het is heel leerzaam om een bedrijf te starten, laat staan deels in een Afrikaans land waar de cultuur compleet anders is.’ vertelt Sivan, mede-oprichtster van Afriek. Afriek maakt mannen blazers. Westerse modellen, gemaakt van kleurrijke Afrikaanse stoffen. ‘We durven het nog niet aan om daar te produceren zonder dat we er zelf bij zijn. De meeste kleermakers zijn het nog niet gewend om met patronen te werken, dus is het belangrijk dat we er op toe zien dat het allemaal goed verloopt.’

‘Alles gaat eigenlijk veel langzamer dan je verwacht. Er moeten een hoop dingen fout gaan voordat je eindelijk komt waar je wilt zijn. Veel kleermakers vonden het lastig om aan onze eisen te voldoen, maar ook in Nederland duurde het even voordat we de goede mensen hadden gevonden. Dat kost allemaal tijd.’

Maar het ondernemen in Afrika heeft voor Sivan voornamelijk een mooie kant. ‘Met Afriek hoop ik mensen in te laten zien dat Afrika niet alleen een ellendige continent is met oorlogen, dictators en honger, maar ook een mooi en avontuurlijk continent waar de mensen mooie culturen en talenten hebben, en waar we net zo veel van kunnen leren als andersom.’

 

Een van de naaiateliers in Kigali. Foto: Jet Langerak
Een van de naaiateliers in Kigali. Foto: Jet Langerak

 

Kars bespreekt de patronen met de kleermakers. Foto: Jet Langerak
Kars bespreekt de patronen met de kleermakers. Foto: Jet Langerak

 

Zo veel mooie stoffen, zo veel keuze.. Foto: Jet Langerak
Zo veel mooie stoffen, zo veel keuze.. Foto: Jet Langerak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.