Huidrekken met haken

Relaxt hangen in de haken. Bron: thearthouseinc.blogspot.com
Relaxt hangen in de haken.
Bron: thearthouseinc.blogspot.com

Lijven doorboord met vleeshaken bevestigd aan touwen, om vervolgens te hangen als een plafond of een voertuig voort te slepen. Body suspension is een bijzondere vorm van piercen en wordt door een bepaald publiek met plezier uitgeoefend. Hele feesten draaien om het hangen aan je huid en ervan in extase raken. Maar waar komt dit verschijnsel nu precies vandaan?

 

Oorsprong
Sinds de achttiende eeuw leven er in North Dakoto (VS) de Mandan. Deze indianenstam kende een bijzonder overgangsritueel voor hun jonge mannen. Het zogeheten ‘Okipa’ ritueel wordt tegenwoordig niet meer uitgevoerd, maar vertoont sterke gelijkenissen met body suspension zoals wij dat nu kennen.

 

Het 'Okipa' ritueel uitgevoerd door de Mandan. Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Catlin_Okipa.jpg
Het ‘Okipa’ ritueel uitgevoerd door de Mandan.
Bron: en.wikipedia.org/wiki/File:Catlin_Okipa.jpg

Het ritueel
De Mandan is een zeer gelovige stam en dit ritueel was een belangrijk onderdeel van hun religie. De jonge krijgers van de stam moesten hun fysieke moed tonen om zich te bewijzen en goedkeuring te krijgen van de ‘spirits‘ binnen hun geloof. De ‘Okipa’ begon met vier dagen niet eten, drinken en slapen. Daarna werden de mannen naar een hut geleid, waar zij glimlachend moesten zitten terwijl hun borst en schouders werden doorboord met houten schroeven. Daarna werden zij opgehangen aan het plafond met gewichten aan hun benen. Pas als de mannen waren flauwgevallen, werden ze naar beneden gehaald. Als de mannen na deze martelingen bijkwamen, hadden zij zich waardig bewezen. Uiteindelijk moesten zij ook nog een pink laten afhakken en met haken en gewichten door het dorp rennen. Degene die het het langst uithield, was de sterkste van het dorp.

Tegenwoordig kent body suspension vele diverse uitvoeringen. Er kan gepierced worden in alle delen van het lichaam en op vele manieren worden gehangen. Ook worden er weleens voertuigen voortgetrokken.

O-Kee-Pa
Eén van de posities die body suspension kent, heeft een gelijksoortige benaming als die van het ritueel hierboven. De ‘O-Kee-Pa’ is een verticale suspensie met haken in de borst. Deze positie is volgens kenners een van de meest pijnlijke. Eventuele gevolgen van deze positie kunnen zijn: pijn en moeite met ademen en intense pijn in het borstbeen en de oksels. Het kan dus heel naar zijn, maar niet zo uitputtend en met dezelfde betekenis als het ‘Okipa’ ritueel.

 

Let op: Deze video kan schokkende beelden bevatten. Hieronder een voorbeeld van de body suspension positie ‘O-Kee-Pa’, uitgevoerd door jonge mannen.

 

Hier nog twee foto’s gemaakt tijdens het filmen van het item dat te zien was in CampusCam.

Bloed en gaatjes als aandenken na het haken. Bron: Nina van Oostrum
Bloed en gaatjes als aandenken na het haken.
Bron: Nina van Oostrum
Gehaakte huid bij een klant van de Magic Piercing Shop. Bron: Nina van Oostrum
Aan de haak geslagen.
Bron: Nina van Oostrum

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.