LKvV: “studentenverenigingen in Utrecht zijn braaf”

leeftijd alcoholUTRECHT – Studentenverenigingen in Utrecht nemen allemaal maatregelen om     ervoor te zorgen dat leden onder 18 jaar vanaf 1 januari 2014 geen alcohol meer krijgen. Dat zegt een woordvoerder van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Jan van ’t Westende, woordvoerder van de LKvV, heeft er het volste vertrouwen in: studenten jonger dan 18 jaar krijgen vanaf volgend jaar geen alcohol meer in clubhuizen van studentenverenigingen. “Het gaat om een heel klein deel van de leden in Utrecht. Slechts 2 tot 5 procent van de studenten die lid zijn van een vereniging zijn nog geen 18 jaar”, vertelt Jan. Hij legt uit dat er bij de meeste studentenverenigingen sociale controle heerst. “Het is een ons-kent-ons-cultuur. Als je een lid zien met bier die nog niet oud genoeg is, zeg je daar iets van, want iedereen wil dat de vereniging geen gevaar loopt met controles.

Deuren sluiten

Studentenverenigingen in Utrecht beschikken allemaal over een alcoholvergunning. Als ze de wet per 1 januari overtreden en dus toch alcohol schenken aan leden jonger dan 18 jaar dan kunnen ze hun vergunning kwijtraken. “Voor sommige verenigingen betekent een overtreding het sluiten van de sociëteit. Dat wil geen enkele vereniging”, zegt Jan. Bij de LKvV bestaat geen enkele twijfel. “Studenten zijn braaf”, aldus Jan. Als voorbeeld noemt hij het rookverbod dat zes jaar geleden in ging. “Daar hebben studentenverenigingen zich ook altijd aan gehouden. Met een rookruimte is alles toen opgelost.”

Sociale controle

Bij de Utrechtse studentenvereniging Biton hoorden ze het nieuws over de nieuwe wet en zijn ze gelijk aan de slag gegaan. Alle leden worden voortaan met geboortedatum geregistreerd en achter de bar komt een lijstje te hangen

biton bar

met alle namen van personen die nog te jong zijn op 1 januari 2014. Zo weet iedereen die bi

j Biton achter de bar staat wie alcohol mag en wie niet. En of de oudere leden dan geen bier gaan geven aan jongere? “Nee dat gaat niet gebeuren”, zegt Yvonne Verweij, woordvoerder van

studentenvereniging Biton. “Iedereen kent elkaar, dus als iemand de regels overtreed wordt hij of zij daar meteen op aangesproken. Dat gaat hier prima werken, want we hebben allemaal hart voor de vereniging, aldus Yvonne.

Studenten die lid zijn van Biton maken zich niet druk om de nieuwe regels. Benieuwd hoe zij er over denken?

[jwplayer mediaid=”32197″]

Wilke Arts

21 jaar, student School voor Journalistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.