Meeleefgezinnen in de startblokken

 

 handjesUTRECHT – Ouders met een psychische beperking kunnen nu hun kind onderbrengen bij een zogenaamd ‘meeleefgezin’. Zo kunnen de biologische ouders met een beperking bijtanken. Vanaf oktober start de selectie en training voor aangemelde ‘meeleefouders’.

 

 

 


 

 

 

Rik Gerritsen, provocatief coach en ggz-hulpverlener  in het verleden zegt op Twitter:

Met de steun van een meeleefgezin kan het kind bij zijn eigen ouders opgroeien en kunnen de ouders hun ouderrol behouden. Het meleefgezin vangt het kind van deze ouders een dagdeel en één keer in de maand een weekend op. Het meeleefgezin is een initiatief van Femke van Trier. Het initiatief voorkomt uithuis-plaatsing naar bijvoorbeeld een pleeggezin.

Het meeleefgezin helpt, maar is niet verantwoordelijk. Het kind blijft bij de ouders wonen, en daardoor blijven de biologische banden in stand. Een meleefgezin zorgt er ook voor, dat de biologische ouders zich niet eenzaam voelen en zich gesteund voelen. De meeleefouders bieden het kind een tweede thuis, zodat de ‘echte’ ouders tot rust kunnen komen. Femke van Trier vindt de biologische band juist heel erg noodzakelijk. Op latere leeftijd kunnen deze niet meer worden hersteld.

Na intensieve training, vragenlijsten, screening en een huisbezoek kunnen gezinnen, alleenstaande, echtparen een ‘meeleefouder’ worden. Er worden duidelijke afspraken gemaakt tussen biologische ouders en de meleefouders. Wanneer er een klik is tussen beide partijen wordt er een overeenkomst gesloten.

Het meleefgezin: Hoop – Kracht -Verantwoordelijkheid – Betekenisvolle ouderrol
Meer lezen over dit project kijk dan eens naar: POWERPOINT PRESENTATIE

Geïnteresseerd en ook een meleefgezin worden?
De training vindt plaats op zaterdag 26 oktober, 9 november en 23 november 2013, van 9.45 uur tot 14.30 uur. Meer informatie en aanmelden: meeleefgezin@stichtingstade.nl, 030-2361717, www.stichtingstade.nl.

Nieuwsgierig? Nog meer uitleg over de bemiddeling en de werkwijze in de praktijk vindt u  hierondder.
We praten met Sharon van den Berg van Gezinsondersteuning Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.