Nederlands kleinste damclub zorgt voor muzikale inspiratie

© Sytse Wilman
© Sytse Wilman

Journalist en theatermaker Sytse Wilman heeft een lied geschreven over de opheffing van de kleinste damclub van Nederland. Kijk Uit, Sla Raak, zoals de club zich noemt sinds haar oprichting in 1925, heeft op 4 september een van haar laatste drie leden verloren. Wilman raakte geïntrigeerd door deze gebeurtenis en besloot met zijn liefde voor kleinkunst deze tragedie in een kunstvorm te gieten.

Hoe bent u op het idee gekomen over dit onderwerp een lied te schrijven?
Ik kwam het berichtje tegen in de krant en ik vond het meteen een mooi, tragisch verhaal. Ik vond het echt iets voor een kleinkunstlied. Eerst dacht ik alleen: oké, leuk. Maar een half uur later bedacht ik me dat het eigenlijk wel heel leuk zou zijn om daar iets van te maken. Alleen: ik kan niet zingen en geen muziek maken. Zo kwam ik op het idee om een tekst te schrijven en te kijken of er andere mensen zijn die het leuk vinden om er muziek bij te maken. Ik heb het op Facebook gepost en op Twitter een oproep geplaatst. Misschien dat mensen er dan mee aan de haal zouden gaan. Dat is inderdaad gebeurd! Er hebben aardig wat mensen op gereageerd, een aantal zijn er naar gaan kijken en inmiddels heb ik twee muzikanten die al een volledige demo versie hebben opgestuurd.

 

Hoe staat het daar nu mee?
Ik heb van Sebastiaan Dönszelmann eerst een opzetje ontvangen via WhatsApp. In welke fase dat nu zit, weet ik niet precies. Het is echt een experiment en ik pin me er dus ook niet teveel op vast. De ander is Bas van Elk, een cabaretier die ik via via ken. Hij reageerde via Twitter. Ik ben heel benieuwd wat het uiteindelijk allemaal gaat opleveren.

Wat heb je nog meer voor reacties gekregen?
Niet zo heel veel. Alleen een vriend van mij die zelf uit Kockengen komt, reageerde enthousiast. Hij zei dat hij het nog wel zou rond bazuinen in het dorp.

Heeft u zelf contact gehad met de twee laatste leden, Henk van der Leeden en Piet Brandhorst?
Nee, dat hoeft ook niet. Het is meer een experiment met een soort creatieve crowdfunding om te kijken of het wat oplevert. Het zou kunnen hoor, maar dat ligt echt aan het eindresultaat. En natuurlijk moeten de mannen het zelf ook leuk vinden.

Waarom crowdfunding?
Ik heb het natuurlijk vooral in mijn eigen kring van vrienden en kennissen laten weten. Ik ken wel mensen, maar er zijn ook altijd mensen waar je bij dit soort dingen niet aan denkt. Bas was bijvoorbeeld zo iemand. Ik kende hem wel een beetje en ik heb hem wel eens gezien bij een Open Podium avond, maar ik had zelf nooit aan hem gedacht. Hij heeft zelf gereageerd via twitter. Hij is echt iemand die er zin in heeft en hij heeft dus ook al een demo opgestuurd.

Wat bent u van plan met dit lied te doen?
Daar heb ik nog niet eens over nagedacht. Zoals ik al zei is het een experiment. Misschien komen er vier liedjes uit voort, misschien nul. Misschien wordt het heel mooi, misschien valt het tegen. Het lijkt me aardig om het resultaat op internet te zetten, zodat iedereen kan zien hoe verschillende muzikanten er hun eigen draai aan geven. En als de heren van de damclub het leuk vinden, kunnen we het hen misschien ook laten horen, maar dat is allemaal nog helemaal niet zeker.


Luister hieronder naar de resultaten van de muzikanten tot nu toe:

Een opzetje van de muziek geschreven door Sebastiaan Dönszelmann. De tekst zal later door iemand anders worden ingezongen.

Muziek geschreven door Bas van Elk

Sytse Wilman schrijft niet veel liedjes, maar heeft er toch wel een paar op zijn naam staan die genoemd mogen worden. Luister hieronder Droom Begraven, gezongen door Theresa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.