Superfood: het nieuwe krachtvoer

FOTO: www.purify_coaching.nl
Diverse bessen behoren tot de superfoods.
Bron: www.purify_coaching.nl

Gezond leven en bewegen is belangrijk, dat weten we allemaal. Deze levensstijl lijkt steeds meer voeten aan de grond te krijgen in de vorm van superfood, zoals noten, bessen en zaden. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak extreem hoge concentraties vitamines, mineralen en antioxidanten. Een mooi gegeven, maar niet alles aan deze extreem gezonde voeding is positief.

Een van de nadelen is het feit dat superfoods wel eens bijwerkingen kunnen hebben. Naast gezondheidsgevolgen kan superfood ook de portemonnee pijn doen, de producten zijn namelijk prijzig. Het Algemeen Dagblad meldt dat de wereldmarkt voor superfoods een extreme groei doormaakt en verder gaat doormaken. Momenteel is deze markt goed voor 135 miljard euro en analisten voorspellen dat dat in 2015 bestaat uit 183 miljard. Omdat er hoge kosten aan het voedsel verbonden zitten, spreken sommige wetenschappers ook wel van ‘elitevoedsel’. Wees dus voorbereid.

Hieronder een uitleg over de positieve beloftes van vier superfoods, eventuele bijwerkingen en de prijzen.

Chiazaad:

Chiazaad
Chiazaadjes hebben geen overheersende smaak.
Bron: Sanne den Toom
 • Deze zaadjes beloven veel goeds. Als je dit eet zou je moeten afvallen, het zou de bloedsuikerspiegel normaliseren, de stoelgang verbeteren, helpen bij spieropbouw en een energieboost geven. Ze bevatten onder meer een hoog gehalte aan omega 3, gezonde vetten, antioxidanten en ijzer. Het wordt aanbevolen om de zaadjes tien minuten te laten wellen in bijvoorbeeld kwark, yoghurt of water.
 • Een nadeel: chiazaad veroorzaakt soms diarree en misselijkheid. Je zou er echter enorme hoeveelheden van moeten eten om dat effect te ondervinden.
 • Gemiddeld kost een bakje van 500 gram ongeveer 12 euro.

Hennepzaad:

www.superfood.nl
Hennepzaad.
Bron: www.superfood.nl
 • Deze zaden hebben een nootachtige smaak. Ze bevatten van nature plantaardige eiwitten. Enkele effecten hiervan zijn een snel spierherstel en spieropbouw en het wegnemen van het hongergevoel. Daarnaast zitten in het zaad de omega 3 en omega 6 vetten en mineralen als calcium, magnesium en fosfor. De concentratie en emotionele stabiliteit moeten er ook op vooruitgaan, als dit product dagelijks naar binnen wordt gewerkt.
 • Teveel eten van dit gezonde zaad is niet de bedoeling. Zo schijnt hennepzaad de aanmaak van bloedplaatjes te remmen. Wees overigens gerust over het stofje THC. In het zaad bevindt zich hiervan zo’n laag gehalte, dat het niet mogelijk is high te raken.
 • Er moet rond de 8,50 euro worden neergelegd voor een bakje van 400 gram.

Gojibessen:

Foto: www.biologischevoedingsproducten.nl
Gedroogde rode gojibessen.
Bron: www.biologischevoedingsproducten.nl
 • Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar deze bessen, maar er wordt wel veel over beweerd. Zo zou het onder meer een positieve uitwerking hebben op het libido, afvallen, acne bestrijden en je lever en nieren goed doen. Gojibessen kennen een zeer hoog vitamine C gehalte (vijfhonderd keer meer dan sinaasappels). Ook bevatten ze veel antioxidanten, mineralen en vitamine B.
 • Nadeel: de giftige stof atropine zit in de rode bes. Deze stof kan onder meer zorgen voor hartritmestoornissen, een droge mond en duizeligheid. Het gif blijkt echter zo beperkt aanwezig te zijn, dat het risico gering is.
 • Vooralsnog zijn ze in Nederland alleen gedroogd te krijgen. Voor 500 gram betaal je gemiddeld 20 euro.

 

Incabessen:

Foto: www.nutribliss.nl
Incabessen.
Bron: www.nutribliss.nl
 • Deze zure bessen groeien voornamelijk in Zuid-Afrika en Turkije. Ze zouden onder meer de stoelgang bevorderen, infecties tegengaan, cholesterol verlagend werken en zelfs preventief werken tegen veroudering, tumoren, astma, reuma en hart- en vaatziekten. De bes bevat een grote hoeveelheid vitamine C, vitamine B, vitamine A en veel mineralen.
 • De incabes is een van de weinige superfoods waarvan bijwerkingen amper tot niet bekend zijn. Alleen als grote hoeveelheden bessen worden gegeten, is er een kleine kans op lichte diarree.
 • Een bakje van 300 gram kost gemiddeld 12,95 euro.

De hierboven gegeven informatie is afkomstig uit diverse betrouwbare bronnen (onder meer Algemeen Dagblad, Plus Magazine en De Nootzaak). Laat je alsnog goed informeren in de winkel of de huisarts, als je superfood dagelijks wil gaan gebruiken.

 

Nog altijd enthousiast over superfood? Liep het water je in de mond van de superfoodsmoothie, die Carla Visch van Carla’s Conditorie maakte in het superfood item in CampusCam? Leer hier wat je nog meer kunt maken met superfood. Na het kijken van het Youtube filmpje hieronder weet je binnen drie minuten hoe je een superfoodsmoothie kan bereiden.

 

Eén gedachte over “Superfood: het nieuwe krachtvoer

 • 10 oktober, 2013 om 19:37
  Permalink

  Poeh wat is superfood duur zeg! Voordeel is wel dat het lang houdbaar is, maar ik vind het te duur om het echt te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.