Tank Man: een held van was

 

Bron: Ilse van Roekel
Bron: Ilse van Roekel

Van 20 juni tot 22 september was Hoog Catharijne een grote tentoonstelling met Call of the Mall. Eén van de meest besproken kunstwerken is Tank Man, een levensecht wassen beeld van een wel heel bijzondere man.

 

 

 

 

Om Tank Man kon je als bezoeker van Hoog Catharijne echt niet heen: middenin het pad hield hij het winkelend publiek tegen. Iets dat goed past bij het idee dat de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo had toen hij dit beeld maakte. Er stonden dagelijks zo veel mensen bij het beeld te kijken dat er bewaking bij moest staan. Bezoekers vroegen zich af het een echt persoon was en waarom hij precies op die plek geplaatst was.


Tank Man
 is de man die in 1989 in Beijing een grote colonne tanks tegenhield. In de Chinese hoofdstad waren op dat moment studentenprotesten gaande, waarbij ze streefden naar meer democratie. Het Chinese leger probeerde de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede hardhandig te beëindigen, maar een onbekendeman stak hier een stokje voor.
Op deze video van CNN is te zien hoe hij dit deed.

Bron: YouTube

De Tank Man staat symbool voor de dapperheid van het individu en heeft al op meer plekken op de wereld veel vragen opgeroepen. Het werk van kunstenaar Fernando Sánchez Castillo gaat over religie, politiek en macht. Andere bekende werken zijn Fuente, Barricade en Spitting Leaders. 

Tank Man zal voorlopig nog in Utrecht te zien zijn, want het Centraal Museum heeft het beeld gekocht. Vanaf 24 september is het te zien in de tentoonstelling Dit Is Het Centraal Museum.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.