Veilig rijden met de scootmobiel

Er gebeuren steeds meer ongelukken met scootmobielen. In een paar jaar tijd, is het aantal ziekenhuisopnames na een ongeval, van 1200 naar 2000 per jaar gestegen. De meeste ongelukken met scootmobielen ontstaan doordat het voertuig met bestuurder en al omkiepert. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de scootmobiel moet rijden over een ongelijke weg, of tegen een stoeprand komt.

Dit blijkt uit onderzoek van VeiligNL. Nico van Schie, penningmeester bij Plaatselijk Overleg Gehandicapten, organiseert cursusmiddagen voor scootmobielbestuurders. Op zo’n middag krijgen de deelnemers een oogtest, gehoortest, ergotherapie en rijden ze een parcours.

”Veel mensen kennen de verkeersregels wel, maar ze weten niet hoe ze die moeten gebruiken als scootmobielbestuurder,” legt Van Schie uit. ”Als een scootmobiel op de stoep rijdt, moet de bestuurder zich aanpassen aan de verkeersregels die gelden voor een voetganger. Maar als de bestuurder dan op het fietspad rijdt, of op de weg, veranderen deze regels weer. Dit is verwarrend.”

Bekijk het onderstaande instructiefilmpje over hoe u het beste een stoeprand op en af kunt komen met de scootmobiel.

Maar niet alleen verwarrende verkeersregels en stoepranden zorgen voor ongelukken. Het model scootmobiel speelt namelijk een grote rol in het wel of niet omkieperen bij aanvaring met een heuvel of stoeprand.

”Via de Wmo krijgen mensen financiële ondersteuning van de gemeente, bij de aanschaf van een scootmobiel,” aldus Nico van Schie.”De gemeente is dan ook degene die de scootmobielen uitzoekt. Scootmobielen met vier wielen zijn over het algemeen steviger en vallen minder snel om dan een scootmobiel met maar drie wielen. Maar, de modellen met vier wielen zijn duurder, dus de gemeentes kiezen sneller voor een driewiel-model.”

Bespaar, als het even kan, niet op uw scootmobiel. Wilt u weten welke scootmobiel bij u past? Er staat op http://www.hulpmiddelenwijzer.nl/blijfveiligmobiel een vragenlijst. Als u de twintig vragen heeft ingevuld, weet u precies welk voertuig bij uw levensstijl past.

 

 

 

2 gedachten over “Veilig rijden met de scootmobiel

 • 15 juni, 2015 om 11:56
  Permalink

  is het niet handiger dat mensen een cursus krijgen over het rijden van een scootmobiel? veel mensen rijden er op sommige wegen veelste hard op waardoor ze meer kans hebben dat ze omkieperen…
  En als je geen zin hebt in een cursus, dan kan je beter in een keer een goeie scootmobiel zoeken waarvan je verzekerd bent dat je niet omvalt
  of tenminste dat deed ik ook, en ik kwam terecht op de pagina scootmobieldiscout.nl
  Daar staan best wel stoere modellen op voor mannen vanaf de 40 die last hebben van hun benen.

 • 19 mei, 2014 om 12:08
  Permalink

  Ik was er van op de hoogte dat er wel eens ongelukken gebeurden maar zoveel?! Dat dat ik niet verwacht! Persoonlijk denk ik ook dat men de scootmobiel misschien te zwaar of eenzijdig belast met tassen e.d. Om deze reden heb ik recent voor mijn moeder een scootmobiel tas voor over de rugleuning aangeschaft. Op deze manier is zij niet meer afgeleid door haar boodschappen tas, die zij eerder tussen haar benen neer zette. Het bevalt haar zeer goed. Er past echt veel in ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.