Ziek door windmolens in de woonwijk

 

Bron: Peter Stuifzand
Bron: Peter Stuifzand

De buren van Lage Weide zijn bang. Bang voor de overlast die een windmolenpark hen zal geven. Als de plannen van Energie-U en de gemeente doorgaan, zullen er zes windmolens geplaatst worden, niet ver van een aantal Utrechtse woonwijken af. De bewoners hebben een heel aantal redenen waarom zij tegen de plaatsing van de windmolens zijn, en een daarvan is het vrij onbekende Wind Turbine Syndrome.

Het Wind Turbine Sydrome, in het Nederlands ook wel Turbineziekte genoemd, is een syndroom dat kan voorkomen bij mensen die binnen een straal van ongeveer anderhalve kilometer om een windmolenpark wonen. Veelvoorkomende klachten zijn slapeloosheid, oorsuizen, duizeligheid en paniekaanvallen. Ook hartziekten en concentratiestoornissen komen voor. De oorzaak van het Wind Turbine Syndrome zou kunnen liggen bij het infrageluid wat windmolens maken. Infrageluid ligt tussen 1 en 20 Hz. Voor mensen zou dit in principe onmogelijk te horen moeten zijn, want het menselijk gehoor ligt ongeveer tussen de 30 en 16000 Hz. Toch zou het infrageluid het menselijk lichaam onbewust het gevoel geven constant in beweging te zijn, waardoor mensen zich onbewust ongemakkelijk en opgejaagd voelen. Dit zorgt voor de symptomen

De Amerikaanse dr. Nina Pierpont heeft in 2008 wetenschappelijk bewijs verzameld om aan te tonen dat het syndroom echt bestaat. Vakgenoten hebben deze bewijzen getoetst en ook zij bevestigen het bestaan van het Wind Turbine Syndrome. Uit dit onderzoek bleek ook dat patiënten die langere tijd uit de buurt van windmolens bleven, geen last meet hadden van de symptomen die zij eerder hadden.

In deze video, gemaakt door een Canadese televisiezender, wordt het syndroom uitgelegd.

Bron: YouTube

Zoals in de video gezegd wordt, zijn de gevolgen van het wonen bij een windmolenpark nog altijd onduidelijk. De GGD in Nederland geeft aan nog geen concrete adviezen te kunnen geven over de Turbineziekte, omdat ook zij nog niet voldoende informatie hebben over de gevolgen van windmolenparken bij woonwijken.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.