Zo oud als Methusalem

86377696_8824a25784_o

 

Ouder worden doen we allemaal. Maar ouder dan honderd jaar worden is nu nog geen gewoonte. Toch zal zeker de helft van de nu geboren meisjes die leeftijd bereiken.

 

Ook de jongens worden ouder; een op de drie haalt de honderd, als we de verwachtingen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut mogen geloven. Dit komt doordat er meer kans is op overleven door beter leven en nieuwe technologieën. De gemiddelde leeftijd die mensen nu bereiken is voor vrouwen 83 en voor mannen 79 jaar.

Op dit moment zijn mensen ouder dan honderd nog een uitzondering; maar 1 procent van de mensen die een eeuw geleden geboren zijn hebben de honderd gehaald. Een van die mensen is de 110-jarige Egbertje Leutscher de Vries. Zij is op dit moment de oudste vrouw van Nederland. Vorige maand werd er nog een fietstocht speciaal ter ere van haar verjaardag onthuld:

Oudste man ter wereld - Reuters
Oudste man ter wereld – Reuters

Op 15 september overleed de oudste man ter wereld nog. Salustiano Sanchez Blazquez werd 112. De Amerikaan werd zo oud omdat hij, naar eigen zeggen, elke dag een banaan at en zes pijnstillers slikte.

 

Maar bang te zijn om nergens meer te kunnen komen, is niet nodig. Ouderen kunnen ook nog prima rijden. Zo rijdt er nog altijd een 103-jarige Nederlander rond met zijn automobiel. Meer dan een miljoen mensen is boven de 70 jaar en hebben nog een rijbewijs.

 

Ook in Amerika is het een onderwerp wat de gemoederen bezighoudt. Zo maakte PBS Newshour onderstaande reportage over oudere bestuurders op de weg. Jongeren zijn eigenlijk gevaarlijker op de weg, blijkt hieruit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.