‘Zoek mijn iPhone’

Je gaat naar een feestje, beleefd een gezellige avond en besluit om een uur of twee naar huis te gaan. Even je telefoon pakken om een taxi te bellen. Maar weg is je iPhone. Geen spoor van je gloednieuwe telefoon te vinden. Hij is gestolen.

Dit overkwam Dylan Wijngaarden begin september. Na een feestje probeerde hij de iPhone terug te vinden via de app ‘Zoek mijn iPhone’. Met succes, want de locatie van de gestolen iPhone was op de kaart in Kanaleneiland te zien. Alleen wat nu? Hem zelf ophalen of naar de politie gaan? De politie kon helaas vrij weinig doen, aangezien de locatie niet gedetailleerd was. Ze hebben maar 1 verdachte kunnen oppakken, maar daar hadden ze geen genoeg bewijs tegen. Daarom schakelde Dylan zijn vriend Bas Schuurman in. Bas deelde de locatie via een tweet op Twitter met de vraag: ‘Zullen we er heen gaan?’.

De tweet lokte veel reactie uit bij andere twitteraars. Binnen enkele seconde werd de tweet honderden keren geretweet. Verschillende media doken op de zaak af (Pownnews, AD, 3FM).

De wijkagent van Kanaleneiland (waar de iPhone’s locatie was) wist nog van niks en schrok van de tweet. Hij nam contact op met Dylan en Bas over de gestolen iPhone. Inmiddels is de zaak tegen verdachte 1 geseponeerd en kan de politie vrij weinig meer doen. De iPhone is sinds de dag na de diefstal niet meer online gekomen, waardoor hij niet getraceerd kan worden.

Nu hebben we contact genomen met Dylan en Bas (zie item onder bericht) en zijn we met ze bij de locatie in Kanaleneiland gaan kijken. Aangezien bij de locatie een flat staat, is het niet duidelijk waar de iPhone zich bevindt. Wel ondervonden we geen gezellig ontvangst. Vanwege de grote camera die we bij ons droegen, werden we uitgescholden door verschillende mensen. Zelfs jonge kinderen schreeuwden ‘oprotten met die camera’ (netjes vertaald) en begonnen dingen naar ons te gooien. Een aantal auto’s schaduwden ons of probeerden ons bang te maken door keihard langs te rijden. Dit alles maakte het dan ook niet fijn om te filmen of überhaupt in de buurt rond de locatie van de gestolen iPhone rond te lopen.

Zelfs Dylan en Bas waren het er duidelijk over eens om niet te iPhone te gaan zoeken of in Kanaleneiland rond te kijken. Maar goed dat ze niet zelf na de diefstal hebben besloten om de Iphone te gaan zoeken.

De laatste maanden komt het veel voor dat mensen zelf hun gestolen mobieltje bij de getraceerde locatie gaan ophalen. Vanwege gebrek aan bewijs of mankracht kan de politie vaak niks doen en voelen mensen zich gedwongen om zelf iets te ondernemen na een diefstal. Alleen dit is niet altijd even verstandig. De locaties bevinden zich vaak in niet al te beste buurten en zomaar ergens aankloppen heeft niet altijd zin. Toch zijn er ook succes-verhalen van mensen die zelf naar de getraceerde locatie van hun gestolen mobieltje zijn gegaan. Zo heeft Gerdien Rabbers haar eigen iPhone terug gehaald door op de deur van het gevonden adres te kloppen.

Dylan en Bas hebben in elk geval meegemaakt dat zelf actie ondernemen vrij weinig zin had en zelfs gevaarlijk kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.