24 Hour Comic Day misschien blijvend evenement in Utrecht

Rob van Barneveld Foto: Rob van Barneveld
Rob van Barneveld
Foto: Rob van Barneveld

De internationale 24 Hour Comic Day is dit weekend voor het eerst in Utrecht gehouden. Op deze dag tekende een groep van 15 striptekenaars in de Jansbrugkelder aan de Oude Gracht 24 uur lang elk een strip van 24 pagina’s. Volgens organisator en deelnemer Rob van Barneveld zit het er dik in dat dit een jaarlijks terugkerend stripevenement wordt onze  in Domstad. 

Illustratie van Rob van Barneveld
Illustratie van Rob van Barneveld

Waarom heb jij de taak van organisator op je genomen?
Voorgaande jaren was 24 Hour Comic Day eigenlijk altijd in Amsterdam en Zwolle, maar nooit in Utrecht. Ik woon zelf al mijn hele leven in Utrecht en vond dat het eens tijd was voor een editie in mijn eigen stadje. Uitgeverij Wuft heeft in het begin met mij naar sponsors gekeken. Ook gaan zij misschien helpen met het boekje waarin al het werk verschijnt wat er dit weekend gemaakt is. De rest heb ik allemaal gedaan, zoals het regelen van deelnemers, de locatie en het persbericht. Vooral omdat ik zo enthousiast werd van het idee en omdat ik merkte dat iedereen er heel positief op reageerde. Ik denk zelfs dat dit een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden in Utrecht.

Wat is er zo bijzonder aan dit evenement?
Bijzonder is dat het 24 uur achter elkaar duurt, en dat je met een groep striptekenaars bij elkaar zit. Strips tekenen is niet iets wat je meestal met andere mensen doet. Daarnaast is het een internationaal evenement en zijn tegelijkertijd over de hele wereld ook groepen tekenaars bij elkaar 24 uur lang aan het tekenen. Verder zijn er naderhand vaak heel toffe en verrassende bijdragen van de tekenaars te vinden, die extra bijzonder zijn door het korte tijdsbestek waar het in is gedaan.

Hoe heeft u zich voorbereid op dit weekend?
Volgens de officiële regels mag je je niet voorbereiden. Alles, zoals idee, schets en uitwerking, zou plaats moeten vinden tijdens die 24 uur. Maar natuurlijk heb ik wel wat ideeën die ik heb opgeschreven. Verder ga ik vooral nog even de stad in voor goed tekenmateriaal en zorg ik voor een betere voorbereiding qua eten en drinken. Want dat is tijdens de 24 uur tekenen toch best cruciaal.

Hoe moet we zo’n weekend voor ons zien?
Het is een kelder waar een groep tekenaars 24 uur lang een intense ervaring aan gaat, wat gepaard zal gaan met ups en vele, vele downs. Zaterdag zal iedereen fris en fruitig beginnen, rond 6 uur is het gezellig en wordt er gegeten, ’s avonds hoor je buiten de uitgaansmensen bier drinken en wordt het al wat pittiger. Maar vooral de zaterdagnacht heb ik bij de vorige keren als zwaar ervaren. Dat je lichaam roept: Hallo, waarom ben je in godsnaam nog wakker, ga slapen. En dan toch doorgaan. Dat is de kunst. Rond 8 uur zondagmorgen ben je over die moeheid heen en wordt er om 11 uur geproost met champagne en denk je: Ach, ik blijf nog even wakker. Tot je thuis op de bank gaat zitten en je ogen ineens dichtvallen, haha.

Kijk hier voor een impressie van 24 Hour Comic day 2011 in Amsterdam.

 

 

Strip 'Als je te eerlijk bent' van Rob van Barneveld © Copyright www.roodgras.nl
Strip ‘Als je te eerlijk bent’ van Rob van Barneveld
© Copyright www.roodgras.nl

 

2 gedachten over “24 Hour Comic Day misschien blijvend evenement in Utrecht

  • 11 oktober, 2013 om 11:48
    Permalink

    Leuk om te lezen hoe de organisatie achter dit evenement erover denkt! Interessant interview!

  • 11 oktober, 2013 om 11:44
    Permalink

    lachen dit HAHHAHA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.