Achtergrond: Milieuzone Utrecht

milieuzoneEr is veel protest tegen de milieuzone, vanzelfsprekend van de autoclubs en autoliefhebbers zoals de KNAC. De KNAC heeft zelfs een presentatie gemaakt die moet laten zien dat auto’s niet het grootste probleem zijn in de stad.

Schermafbeelding 2013-10-14 om 09.28.49

In deze sheet wordt laten zien dat wegverkeer niet de grootste bron van uitstoot van fijnstof is. Deze grafiek laat zien dat de grootste vervuilers nijverheid en landbouw zijn. Dat klopt misschien wel, maar dat zijn bronnen die een stuk minder makkelijker terug te dringen zijn dan de derde grootste bron van fijnstof, het wegverkeer.

Schermafbeelding 2013-10-14 om 09.33.00

Deze grafiek laat duidelijk zien dat de twee grootste vervuilers bij wegverkeer, personenauto’s en bestelauto’s zijn. Bestelauto’s zorgen in Utrecht voor de bevoorrading van de winkels dus die zijn zeker nodig. Wat echter wel een optie is, is schonere bestelauto’s. Zoals Peter van Corler in het item aangeeft wordt hier door de gemeente al aan gewerkt door elektrische auto’s te gebruiken. Maar hier is nog een hoop in te verbeteren.

Schermafbeelding 2013-10-14 om 09.39.46

Deze grafiek laat de stikstof niveau’s zien. In deze grafiek is te zien dat wegverkeer en bussen dit keer de grootste vervuilers zijn. Maar wederom staan de personenauto’s hoog in het ‘vervuilingslijstje’.

Er wordt steeds vergeleken met vroegere jaren: “De uitstoot van stikstofoxiden door personenauto’s is anno 2012 ruim 50% lager als in het jaar 2000 (2000 en 2012: resp. 61 en 27 mln kg).”

Maar dat is natuurlijk niet zo vreemd aangezien auto’s nu natuurlijk een stuk schoner zijn dan tien jaar geleden.
Al met al zeggen deze cijfers dus eigenlijk niet zo veel omdat er gezegd wordt dat personenauto’s maar voor 25% van de uitstoot zorgen. Dat klopt wel, maar dat is in vergelijking met al de andere vervuiling. Personenauto’s zijn maar een heel klein deel van vervuilers. Volgens GroenLinks zelfs maar 5% procent. Dat veranderd de zaak natuurlijk wel. Misschien is het weren van auto’s toch niet zo’n slecht idee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.