Betalen voor Flekszorg?

Bron: Flickr
Bron: Flickr

Moeten gemeentes flekszorg subsidiëren? Het is een vraagstuk waar nog geen concreet antwoord op gegeven is. Uit een rondgang van Nieuwsuur bij 22 grote gemeentes in Nederland blijkt dat er zes afspraken met seksverzorgers vergoeden, zes niet en tien er geen beleid voor hebben. Of sekszorg wordt vergoed is dus afhankelijk van de gemeente waarin de cliënt woont.

Subsidie
Flekszorg is sekszorg voor mensen met een beperking. Deze zorg is voor alle leeftijden en kan thuis, maar ook in een instelling. Landelijk zijn er ongeveer 1200 cliënten die gebruik maken van flekszorg. Een behandeling van een uur kost rond de 135 euro.

Positief effect

Flekszorg is er niet alleen om de seksuele behoeftes van de cliënt te bevredigen, het kan ook een positieve invloed op de ziekte van de klant hebben. Een van de cliënten is Flip. Hij heeft last van spasmes. “Ik tril ontzettend, maar door Flekszorg valt mij spasme een maand lang weg”, liet hij tegenover Nieuwsuur weten.

Een andere cliënt is Jeroen Beniest. Hij vertelt op het blog ‘Too Hot To Handle’ over zijn ervaring met Flekszorg.

NVVS
Yuri Ohlrichs van de NVVS, de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie, is van mening dat Nederland een landelijke regeling op het gebied van flekszorg moet krijgen: “Chronisch zieken en gehandicapten zijn zelden financieel sterk. Seks is een basisbehoefte. Het is dan heel fijn als er iemand is die je daarbij kan helpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.