Blinden staan er niet alleen voor

Bron: flickr

Ruim 6 op de 10 mensen in Nederland draagt een bril of contactlenzen. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim 320.000 mensen zijn slechtziend of blind. Dit laatste aantal kan steun krijgen van de NVBS, de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden. Sinds april 2013 is deze vereniging opgegaan in Oogverenging Nederland.

 

De Oogvereniging werkt vooral aan het verbeteren van de toegankelijkheid van bijvoorbeeld internet en ICT, maar ook verkeerd en openbaar vervoer. Mensen met een visuele beperking, doofblindheid (niet kunnen zien én horen) en oogaandoeningen kunnen dus voor die zaken bij de Oogvereniging terecht.

In grote lijnen komen de Oogvereniging en de NVBS overeen. Ze zijn beide belangenverenigingen en ze pakken hun werk beide dan ook hetzelfde aan. Er wordt gewerkt vanuit de volgende vier punten: onderling contact, belangenbehartiging, ledenservice en voorlichting.

Onderling contact
Contact met andere leden, dus mensen die hetzelfde doormaken, is erg belangrijk volgens deze verenigingen. Het kan om een goed gesprek gaan, het uitoefenen van een gezamenlijke hobby of bijvoorbeeld een stukje fietsen op de tandem, onderling contact kan ervoor zorgen dat een blinde of slechtziende zich begrepen voelt.

Belangenbehartiging
De verenigingen willen uiteraard het beste voor hun leden. Dit geldt niet alleen voor verkeerssituaties, maar het doel is ook om te laten zien dat mensen met een visuele beperking mensen met talent en lef zijn. En mocht een blinde of slechtziende er niet uitkomen in een (werk)situatie, dan kunnen zij terugvallen op de NVBS.

Ledenservice
Als lid van de NVBS komen er regelmatig leuke activiteiten of kortingen voorbij. Uiteraard is dit gericht op blinden en slechtzienden en worden de activiteiten zowel regionaal als landelijk georganiseerd.

Voorlichting
Dit gaat niet alleen om voorlichting over (leren) leven met een visuele handicap, maar ook om wetten en regels rondom deze beperking en de ontwikkelingen hiervan. De voorlichting wordt gegeven op scholen, beurzen en via de website. Voorlichting wordt gegeven door ervaringsdeskundige mensen, dus mensen die zelf ook blind of slechtziend zijn.

2 gedachten over “Blinden staan er niet alleen voor

  • 14 oktober, 2013 om 19:45
    Permalink

    Nooit zo bij stil gestaan dat dit nodig was, maar zoals Dorine schrijft inderdaad heel erg goed dat het bestaat!

  • 14 oktober, 2013 om 10:13
    Permalink

    Echt heel goed dat dit bestaat. Vooral nu met de verbouwingen in Utrecht (denk vooral aan het stationgebied) is het nodig dat er rekening wordt gehouden met de blinden en slechtzienden. Iemand moet voor deze mensen opkomen en het makkelijker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.