Crowdfunding gaat hard

howtomakemoneywithcrowdfundingIn onze uitzending was het project van Peter Braakman om zijn eigen espressobar te beginnen te zien met behulp van crowdfunding; het financieren van een project door heel veel investeerders. Hieronder nog 5 andere projecten die bijzonder zijn.

Windcentrale

Het grootste crowdfundingproject van 2012 in Nederland was dit. Zeven miljoen euro werd opgehaald voor twee windmolens. 5500 huishoudens kregen voor 350 euro een winddeel, waardoor ze 16 jaar lang hun eigen groene stroom krijgen. Oprichter Harm Reitsma vertelt er meer over in onderstaand video-interview van Sprout:

Hoe het werkt, zie je hieronder:

https://vimeo.com/44292762

 

Dark Blood

Ook creatieve projecten worden gefinancierd door crowdfunding. In de muziekindustrie ontstond deze manier van financieren, maar ook bij films is het goed te gebruiken. De film Dark Blood werd op 80% van de productie gestopt door de dood van een van de hoofdrolspelers: River Phoenix. De film werd total loss verklaard. George Sluizer liet iemand in Hollywood het materiaal stelen. Via Cinecrowd, een crowdfundingplatform voor films, werd 17.513 euro opgehaald. Sluizer vertelt:

 

OV-Chipkaart

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter liet in 2011 veel problemen zien met de OV-chipkaart. Door het Openbaar Ministerie werd de Winter gezien als verdachte en een onderzoek werd ingesteld. Om de juridische kosten te dekken startte Brenno een crowdfundingcampagne. Binnen iets minder dan 2 uur haalde hij 2500 euro op. Uiteindelijk kwam er bijna 7500 euro binnen door 247 donateurs. De Winter toonde daarmee het volgende aan:

 

The Elephant Corridor

Het lijkt wel het meest ambitieuze crowdfundingproject van Nederland; The Elephant Corridor. 430.000 euro is nodig om twee bestaande wildparken te koppelen. Het project begon in 2010 en loopt nog steeds; de stand is nu iets meer dan vier ton. Een van de grote investeerders hierin is Sir Richard Branson. En het ziet er indrukwekkend uit:

 

Virtuele Tango

Ook bij boeken wordt crowdfunding gebruikt. Op Tenpages.com staan de eerste 10 pagina’s van een boek, waarna mensen een aandeel kunnen kopen. Als het doel behaald is, is er genoeg geld om het boek uit te geven. Zo ook bij Virtuele Tango, waar 2006 aandelen vergeven werden, met 2000 als doel. Hier een trailer van het script:

Eén gedachte over “Crowdfunding gaat hard

  • 14 oktober, 2013 om 14:57
    Permalink

    Heel goed initiatief, crowdfunding. En uit deze blog blijkt wel dat het een groot succes is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.