De huis, tuin en -keuken rat trainen

Ratten zijn makkelijk te trainen. Foto: Flickr Creative Cmmons
Ratten zijn makkelijk te trainen. Foto: Flickr Creative Cmmons

Het trainen van ratten of andere knaagdieren. In Nederland staat zo’n training nog in de kinderschoenen. Maar in Afrikaanse landen als Tanzania of Gambia hebben ze meer ervaring met de beestjes. Daar wordt bijvoorbeeld de Gambiaanse hamsterrat opgeleid om landmijnen op te sporen. 

 

Voordat je een rat in huis neemt is het handig om eerst informatie op te zoeken over klikkertraining. Deze training heeft zich bij honden inmiddels bewezen. ”Maar bij ratten kan dat ook werken”, aldus Monique Hamerslag. Zij leidde vijf ratten op voor het Korps Landelijke Politiediensten die vanaf volgend jaar kruitresten gaan onderzoeken. Maar hoe werkt zo’n klikkertraining precies? Eerst een paar tips van de expert.

Stap 1: de juiste rat.
Ratten mogen vanaf vier weken het nest verlaten. Om de ratten het beste te trainen is de leeftijd erg belangrijk. Hoe jonger ze zijn, hoe sneller ze gewend aan je raken. Een rat van een jaar oud zal er langer over doen. Denk ook aan het geslacht van een rat. Mannetjesratten zijn makkelijker te trainen dan de vrouwelijke variant. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten ratten. De rat met een gladde vacht is makkelijker te trainen omdat zijn snorharen ook recht zijn. De rat met een Rex vacht is moeilijker te trainen vanwege zijn kromme snorharen.

Stap 2: vertrouwen winnen.
Als je de ratten thuis hebt is er één ding erg belangrijk: aandacht. Hoe meer je de beestjes aandacht geeft, hoe sneller ze wennen aan hun nieuwe omgeving. Pak ze zo veel mogelijk op en neem hier ook de tijd voor.

Stap 3: beginnen met trainen.
Pas als de ratten niet meer schuw of bang zijn kun je beginnen met de training. Begin in een hoek van de kooi en geef wat te eten. Zodra de rat het eten aanpakt gebruik je de klikker. Je zult zien dat de rat binnen een paar keer doorheeft dat de klikker betekent dat hij eten krijgt.

Stap 4: altijd eten!
Het belangrijkste: geef altijd een beloning na de klikker! In het onderstaande filmpje zie je hoe snel de rat de klikker doorheeft.

Bron: YouTube.

Als de basis er eenmaal is kun je een rat alles aanleren. Dit filmpje hieronder biedt mogelijk inspiratie voor uw eigen rat.

Bron: YouTube.

De redactie neemt zelf ook de proef op de som en heeft redactieratten Max en Zorro geadopteerd. De jonge rittens zijn nog hard aan het trainen en zijn bijna om te laten zien wat ze kunnen. Ook benieuwd geworden naar de kunsten van Max en Zorro? Hou dan het blog nauwlettend in de gaten!

Redactierat Max
Redactierat Max
Redactierat Zorro
Redactierat Zorro

 

 

 

2 gedachten over “De huis, tuin en -keuken rat trainen

  • 14 oktober, 2013 om 15:16
    Permalink

    Hah! Dit wil ik ook wel eens gaan proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.